Geen Markt vol bomen, wel meer groen in Hengelo

HENGELO - Is de Hijschkamer de beste kans op een levendig Marktplein? Ja, de opdracht van de gemeenteraad moet een kans worden gegeven, vindt wethouder Bas van Wakeren. Het is te laat voor een Bos op ’t Plein, zoals de gelijknamige actiegroep wil, maar niet te laat voor meer groen in de stad.

Dat bleek maandagavond in Hengeloos Peil. Het discussieprogramma van deze krant, Radio Hengelo Tv en Schouwburg Hengelo in Brasserie So Nice was in zijn geheel gewijd aan de toekomst van de Markt.

Mag het Hijschgebouw (vanaf nu: Hijschkamer) een kans krijgen, of is het nog niet te laat voor het Bos op ’t Plein waar al enkele duizenden Hengeloërs zich achter hebben geschaard?”

Pensioen

Gerard Cornelisse presenteerde vorige week zijn voorbereidende werk als kwartiermaker van de nog te bouwen Hijschkamer. Is zijn werk nu af? „Je werk zit er nooit op. Ik ben met pensioen, kan doen wat ik wil. Ik ben geen wegloper.”

Raadslid Han Daals (BurgerBelangen) is geen voorstander van dit plan: „Er zijn ook andere geluiden in de stad en die zijn niet aan bod gekomen. Dan missen wij een component: groen in de stad. Daarom vind ik het plan van Bos op ’t Plein zo mooi.”

Industrieplein

Van Wakeren: „We hebben die verkiezing gehad. De gemeenteraad heeft gezegd: Ga door met de uitwerking van het Hijschgebouw. Een ander deel van het plein kan inderdaad bos worden. Er komt meer groen in de stad, op het Industrieplein, het plein bij het stadhuis en voor de kerk.

Combineren

Woordvoerster Rufi van Rooij van Bos op ’t Plein, na eerste vergeefse interruptie: „We zijn niet uitgenodigd voor de discussie aan tafel. Dat is een gemiste kans. We hebben 2500 handtekeningen en worden genegeerd.” Van Wakeren: „Ik ben helemaal niet tegen uw plan, misschien kunnen we iets combineren...”

Moment uit Hengeloos Peil.
Volledig scherm
Moment uit Hengeloos Peil. © Martin Ruesink

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.