Menselijke keten tegen de bouw van De Hijschkamer in Hengelo

VideoHENGELO - Met zoveel mogelijk mensen een keten vormen op het marktplein waarmee de omvang van de nog te bouwen Hijschkamer en de overdekte markthal wordt aangegeven.

Dat was de bedoeling van de actiegroep Bos op het Plein vrijdagavond voor in de avond. Ruim 120 mensen trotseerden regen, wind en donderslag om te pleiten voor meer groen, hoe dan ook geen gebouw op het veelbesproken plein. 

Verhuizen

Zoals Henk Bouwhuis die samen met zijn vrouw Mies naar het plein was gekomen om de actie kracht bij te zetten. “Ik woon 65 jaar in Hengelo. Als dit gebeurt, gaan we verhuizen", zei Mies. “Je krijgt het idee dat het hier helemaal vol is straks.”

Alternatief

De actievoerders bepleiten meer groen en vooral ook gezelligheid op het plein. Opmerkelijk is dat hier en daar het Fijnplein van kunstenaar Pier van Dijk weer wordt genoemd als alternatief. Van Dijk maakte een powerpoint-presentatie van een marktplein met groen, bankjes, een vijverpartij, beeldende kunst en een podium. Hij presenteerde dit plan in politiek café Hengeloos Peil. 

Genoot

De politiek heeft tot op heden niet serieus willen kijken naar dit plan. Destijds stemden bijna 3000 mensen voor een Hijschgebouw op het marktplein. Maar de actiegroep Bos op het Plein zegt 4200 ondertekenaars van een petitie te hebben die helemaal geen gebouw daar willen hebben. SP-fractievoorzitter Floor van Grouw stelt dat wat hem betreft ‘alles open ligt.’ Hij  genoot van de actie vrijdagavond. “Dit vind ik zo mooi. Dit komt van de mensen zelf."

Volledig scherm
Mensen maken een keten op het marktplein om te symboliseren hoe groot het nieuwe gebouw De Hijschkamer wordt. © Robin Hilberink
Volledig scherm
Mensen maken een keten op het marktplein om te symboliseren hoe groot het nieuwe gebouw De Hijschkamer wordt. © Robin Hilberink

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.