Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Pleinvrees

LezersbriefHENGELO - Hengelo worstelt al sinds de oorlog met de wederopbouw van het Dorp, dat volgens de bestuurders een Stad moet worden. Dat blijkt niet te lukken, en men put zich uit in het bedenken van noodoplossingen.

Hengelo werd wel opgebouwd, maar kaal en saai, ondanks de vaak toegepaste popperige en half nostalgische bouwstijl. Maat en schaal, samenhang met de geschiedenis, blijken een weerbarstige materie.

Na veel misgrepen en kritiek (sloop van oude Stadhuis en omgeving, sloop ten behoeve van het 'Masterplan' bijvoorbeeld) en veel overbodige mooi makerij (hele straten en pleinen herbeleggen met rode stenen c.a.) blijft Hengelo leeg, ook de winkels. Er werden nieuwe verbeteringen uitgevoerd: Lichtlindes, Beren, Stadskantoren, Parkeergarages. Alles kostte veel geld en bracht géén oplossing.

Nu heeft iemand het verlossende woord gesproken: herbouw de Stork-Hijschhal op de Markt! De geloofwaardigheid van de gewenste stad zou met deze historievervalsing een utopie blijven. Realisatie van dit nieuwste droombeeld zou een veelvoud van de geschatte 3 miljoen euro kosten.

Een onwerkelijk, beschamend plan. Helemaal Hengelo, dat wel. Maar nooit uitvoeren! De Markt is door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed beoordeeld als plein met een bijzondere cultuurhistorische betekenis. Volbouwen is onzin, ruimtelijk een leugen.

Het plein met een cultuurhistorische betekenis (waar Hengelo trots op zou kunnen zijn) wordt onzichtbaar. Herinrichten, bomen planten en terrassen aanleggen, maar dan wél met werkelijke kwaliteit. Dat kost véél minder en biedt meer.

H.C. Methorst
Hengelo

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.