Protestmars in centrum Hengelo, tegen Hijschgebouw en voor bos op marktplein

videoHENGELO - Ze willen dat de plannen voor een Hijschgebouw op de Hengelose markt het liefst zo snel mogelijk de ijskast in gaan. Niet nog meer steen, staal en ijzer in het centrum van Hengelo. De actiegroep Bos op het Plein voerde daarom dinsdagavond actie.

Wethouder Bas van Wakeren was verrast. „U bent met veel meer dan verwacht”, sprak hij de menigte van naar schatting 200 mensen toe. Even daarvoor had hij uit handen van initiatiefnemers Esther Glas en Hans van den Boomen van Bos op het Plein 2665 handtekeningen in ontvangst mogen nemen. „Bijna net zo veel als het aantal dat voor het Hijschgebouw heeft gestemd”, aldus Esther Glas. De leden van de 4 weken geleden opgerichte Facebookgroep telde 3418 leden.

Winderig

De harde kern van de groene variant voor de markt verzamelde zich rond de Brinktoren. Getooid met spandoeken werd de gang gemaakt van de winderige markt naar de Schouwburg, waar de gemeenteraad vergaderde. Daar maakte Esther Glas in een speech nog eens duidelijk waarom er in het centrum een bos moet komen, en geen Hijschgebouw en markthal. „In een tijd van duurzaamheid en klimaatsverandering kunnen we met Bos op het Plein Hengelo op de kaart zetten. Daarmee kunnen we uniek zijn in Nederland.”

Glas wimpelde de kritiek dat Bos op het Plein te laat met haar plannen komt, af. „We zijn laat maar nog niet te laat. De handtekeningen zijn nog niet gezet, de voltallige gemeenteraad heeft nog niet over dit plan gestemd. We zijn op tijd.”

Volledig scherm
© Saskia Minkman

Respect

Wethouder Van Wakeren nodigde Bos op het Plein uit om verder te praten. „Ik heb groot respect voor u. Hier staan allemaal Hengeloërs die het beste voor hebben met de stad.” Burgemeester Sander Schelberg constateerde dinsdagavond dat het ‘officieel een betoging was geworden’. „Hou vol en dank voor uw initiatief.”

Poll

Bos op het Plein biedt handtekeningen aan

  • Prachtig idee, Hengelo heeft meer groen nodig (68%)
  • Te laat! Ze hadden eerder met deze plannen moeten komen (10%)
  • Overdreven, er komt al meer groen in de stad (21%)
2039 stemmen
Bos op het Plein, actiegroep voor meer bomen op de markt en tegen Hijschkamer, gaat met een grote groep mensen handtekeningen aanbieden aan wethouder Bas van Wakeren.
Volledig scherm
Bos op het Plein, actiegroep voor meer bomen op de markt en tegen Hijschkamer, gaat met een grote groep mensen handtekeningen aanbieden aan wethouder Bas van Wakeren. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.