Volledig scherm
Hijschgebouw Marktplan Hengelo © West 8

SP worstelt met De Hijschkamer op marktplein Hengelo

HENGELO - Collegepartij SP in Hengelo worstelt met de bouw van De Hijschkamer op het  marktplein. „We zijn er nog niet van overtuigd dat het allemaal haalbaar is."

Volledig scherm
Floor van Grouw © SP

SP-fractievoorzitter Floor van Grouw stelt zonder meer dat er 'scepsis’ leeft binnen zijn fractie over wel of niet akkoord gaan met de bouw van het veelbesproken project De Hijschkamer op het marktplein. Tegelijk is er veel sympathie voor de actiegroep Bos op het Plein.  „We zijn daar positief over. Het is een idee dat ons aanspreekt. Meer groen in de binnenstad. Dat staat ook zo in ons verkiezingsprogramma. Het zijn gewone mensen die van zich laten horen met Bos op het Plein. Gewoon top.”

De toon is gezet. Het is een flink dilemma voor de SP, wel of geen Hijschkamer. De SP is de eerste partij binnen de coalitie die twijfel daarover  openlijk uitspreekt. „Maar let wel, als we niets doen zijn we terug bij af. Dan vragen wij ons af; is het niet beter iets te doen, dan niets? Zo'n Hijschkamer heeft een functie en doet misschien ook wel iets. Ik bedoel, meer reuring in de stad, daar gaat het toch om?'

Vriendelijker

En:  „Meer groen in de stad zorgt ervoor dat mensen in de stad blijven. De sfeer wordt met al dat groen vriendelijker en gezelliger. Mensen kunnen op een schaduwrijk plekje een ijsje eten. Maar komen er dan ook echt meer mensen naar de stad met zo'n groen centrum? Wij denken van niet. Het aantal bezoekers zal gelijk blijven. Dat is ons dilemma. Wat moeten we doen? We weten het nu nog niet goed.”

Doorgerekend

Project Hijschkamer wordt momenteel ambtelijk doorgerekend. Is een dergelijk groot gebouw met tal van functies rendabel te maken? „We zijn er nog niet van overtuigd dat het allemaal haalbaar is”, aldus Van Grouw. Kwartiermaker Gerard Cornelisse heeft tal van mogelijkheden in kaart gebracht en ook toezeggingen gekregen voor de invulling van het gebouw. „Hij heeft het heel enthousiast gebracht, maar er is méér nodig dan dat". 

D66

Ook voor D66 is het een harde voorwaarde dat De Hijschkamer zichzelf kan bedruipen, zo geeft D66-fractievoorzitter Marc ten Barge desgevraagd aan. „We zitten op de doorrekening te wachten. Die komt op korte terrmijn. Als het antwoord negatief is, moeten we ons opnieuw beraden.”

Ondernemerschap

„Op dit moment staan we nog achter de plannen voor De Hijschkamer. In onze verkiezingsprogramma staat dat we meer en ander ondernemerschap stimuleren. Ook onder onze leden zullen er voorstanders zijn van Bos op het Plein. Meer groen in de binnenstad, dat hoeft niet per se op het marktplein.”

Ledenvergadering

Samen met twee SP-leden, onder wie Henk van de Wetering, is Van Grouw bezig een ledenvergadering over dit onderwerp voor te bereiden. „In die vergadering willen we alle kanten goed belichten. In het coalitieprogramma staat dat we een plan voor het marktplein maken. Maar de bouw en de exploitatie moeten passen binnen de beschikbare budgetten.” 

Volledig scherm
marktplein hengelo ontwerp hijschgebouw © architectenbureaus

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.