Volledig scherm
Nieuw straatmeubilair in de heringerichte Grotestraat in Nijverdal. © Han Haveman

Hellendoorn plaatst duobakken in winkelstraten

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn gaat in in totaal 35 duo-afvalbakken plaatsen in diverse winkelstraten. Het is een proef om het scheiden van afval  te bevorderen.

Volledig scherm
De nieuwe duobak in het centrum van Nijverdal. © Han Haveman

Het nieuwe straatmeubilair heeft een grijze bak voor het restafval en een ‘heidepaarse’ bak (een verwijzing naar de natuur in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug) voor plastic verpakkingen, blikjes en drankkartons (PMD-afval). De duobakken zijn bovendien voorzien van een kauwgombakje en aparte sigarettenkoker. 

De eerste duobakken zijn afgelopen week geplaatst in de heringerichte Grotestraat. Milieuwethouder Dennis op den Dries verrichtte vrijdag de symbolische onthulling van de eerste duobak. Zodra de vorstperiode voorbij is worden ook de andere bakken geplaatst. De duobakken worden gescheiden geleegd, zodat het afval gescheiden blijft. Dat gebeurt door een elektrische wagen van de gemeente.  De proef is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de verpakkingsindustrie en wordt door de gemeente beschouwd als een stap op weg naar een afvalloze samenleving.

Schoonste winkelgebied

De duobakken vormen ook een sterke troef  nu Hellendoorn heeft besloten deel te gaan nemen aan de verkiezing Schoonste Winkelgebied van Nederland 2019. Het gaat om de winkelgebieden in Nijverdal en Hellendoorn. Deze deelname is een reactie van het college op een motie van de raad, waarin werd opgeroepen de strijd aan te gaan met zwerfafval.

Reggestreek