Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP

Huurder weet niets van hennepteelt boven haar etage in Nijverdal

ALMELO/NIJVERDAL - Even leek het gistermorgen in de Almelose rechtszaal dat M. B. uit Nijverdal zou worden vrijgesproken van de verdenking dat ze medeplichtig is aan het houden van een illegale hennepkwekerij boven de door haar gehuurde woonetage aan de Grotestraat in haar woonplaats. Maar politierechter Ronald van Vuure nam een pleidooi hiertoe van officier van justitie Merle Jannink niet over. Hij wenste nader onderzoek naar enkele onduidelijkheden en hield zijn uitspraak aan.

Na een anonieme tip deed de politie op 9 november 2017 een inval in het pand boven grillroom Babylon aan de Grotestraat. Daar werden in een slaapkamer op de tweede verdieping zo’n 285 hennepplanten en ruim 7 kilo gedroogde henneptoppen aangetroffen. Vervolgens werd B. aangehouden en verhoord. Zij huurde de eerste etage. De politie legde haar ten laste dat ze medeplichtig was aan de hennepteelt, het illegale aftappen van stroom en dat ze bijna 26.500 euro overhield aan de hennephandel. De staat eiste dat bedrag op.

Geen sleutel

B. ontkende gisteren dat ze bij de hennepkwekerij betrokken was. ,,Ik had nergens wat mee te maken. Ik had alleen een sleutel voor mijn verdieping, en niet voor die daarboven. Ik ben daar ook nooit geweest.’’

Quote

Ik wil die mannen ook niet meer tegenkomen. Ik ben bang voor ze

M. B., Nijverdal

Op het moment van de binnenval door de agenten woonde ze ook niet meer in het appartement. B. huurde het, nadat de relatie met haar vriend in een dip belandde. Ze keerde al snel terug naar hem, maar hield voor de zekerheid de etage aan: ,,Je weet het nooit. En je hebt niet zo snel weer een woning. Bovendien droeg mijn huurbaas Dany M. (eigenaar van de grillroom, red.) een Turkse jongen aan, die de helft van de huur wilde meebetalen. Ik vond het goed, want het scheelde me geld. Maar die huur werd rechtstreeks afgedragen aan M., ik zag er niets van.’’

Spoorloos verdwenen

Haar advocaat Jos Pieper deelde mee dat de onderhuurder - ene Dennis S. - niet van Turkse maar Syrische afkomst was en een neef van M. ,,Hij is spoorloos verdwenen na de ontdekking van de hennepkwekerij’’, gaf B. aan. ,,Volgens geruchten zou hij nu ergens in Turkije zitten.’’ Pieper vertelde dat de politie een jaar later, in november 2018, weer het pand binnenviel op zoek naar hennep. ,,Daarvan zijn zelfs beelden op YouTube te vinden’’, aldus de advocaat.

Heel raar verhaal

In zijn politieverhoor zei M. niets van de hennepteelt af te weten, maar hij betaalde wel 4.000 euro aan achterstallige energiekosten. Officier van justitie Jannink: ,,Hij verklaarde dat u tot vier maanden geleden gewoond heb.’’ Een snikkende B.: ,,Dat is echt niet waar. Een heel raar verhaal. Ik wil die mannen ook niet meer tegenkomen. Ik ben bang voor ze.’’ 

Rechter van Vuure wenste aanvullend onderzoek, om de eigenaar van de VW Caddy te achterhalen en M. nader te verhoren. Pas daarna doet hij uitspraak.

  1. Lokaal Hellendoorn na vernielde glijbaan: ‘Gemeente moet excuus maken’

    Lokaal Hellen­doorn na vernielde glijbaan: ‘Gemeente moet excuus maken’

    NIJVERDAL - Het hek om het grote speeltoestel op het grasveld voor hun woningen is een doorn in het oog van veel bewoners van de Zwaluwtong, Wintergroen, Leeuwenbek en Madeliefje. Ze zijn verontwaardigd en boos dat de gemeente Hellendoorn niet van plan is de vuurwerkschade aan het toestel op korte termijn te herstellen. Dat kan nog wel tot juni duren. ‘Ronduit belachelijk’ vindt de buurt, die het er niet bij laat zitten.

Reggestreek