Volledig scherm
© Meldpunt Diftar

Gemeente Enschede noemt diftar een succes, maar cijfers afvaldump ontbreken

ENSCHEDE - Dat illegale afvalstort sinds de invoering van diftar is toegenomen is duidelijk. Harde cijfers (bijvoorbeeld kilo's) ontbreken echter. Die zijn niet vastgelegd. De gemeente noemt eerste jaar diftar een succes.

Enschedeërs zijn veel beter afval gaan scheiden. De doelstellingen worden ruim overtroffen, schrijft de gemeente bij de evaluatie van het eerste jaar diftar. Er wordt beter gescheiden nu er per lediging van de grijze container of per vuilniszak in de ondergrondse container moet worden betaald. Er is vorig jaar 113 procent meer aan plastic- en verpakkingsafval opgehaald dan in 2016. Ook met gft, glas en papier zijn betere resultaten gehaald. Daarbij was de opbrengst in 2017 respectievelijk 26 procent, 20 procent en 6 procent hoger dan een jaar eerder.

Een succes, vindt de gemeente. Maar de stap naar omgekeerd inzamelen (zelf je restafval wegbrengen naar een container) komt te vroeg. De stad moet beter wennen aan diftar. Vooral de gebieden waar veel hoogbouw is. Het scheiden van plastic en verpakkingen heeft een vlucht genomen, maar de zakken worden nog te vaak niet in de oranje container gegooid, maar er naast gezet. Voordat er een nieuwe stap wordt gezet in het afvalbeleid wil de gemeente eerst de kinderziekten eruit halen. Het college vraagt de raad daarom omgekeerd inzamelen niet per 1 januari 2019 in te voeren, maar bedingt uitstel.

Afvaldump

Harde cijfers over afvaldump ontbreken. Er is een 'beeldkwaliteitsmonitor' gedaan van het straatbeeld in Enschede voor en na invoering van diftar. De uitkomst is dat het aanzicht niet is verslechterd en op sommige plekken zelfs is verbeterd. Saillant: bij de monitor is alleen bijgeplaatst restafval meegenomen, niet de zakken met plastic afval. Alleen van de laatste drie maanden zijn harde cijfers bekend. In november werd 13.500 kilo aan bijplaatsingen opgehaald. In januari was dat nog 10.800 kilo.

Het aantal meldingen illegale stort is verdubbeld: van 3.350 in 2016 naar 6.668 vorig jaar. Uit een Wob-verzoek van deze krant bleek al dat de kosten van het opruimen van afvaldump tussen 2016 en 2017 zijn toegenomen van 280.000 euro naar 420.000 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.