Volledig scherm
© Lars Smook

Analyse inval Vak-P: 'Autoriteiten moeten met billen bloot'

AnalyseENSCHEDE - De inval in het supportershome van Vak-P is een succes, zeggen politie en gemeente. Volgens supporters is het juist een regelrechte mislukking en zijn er onverantwoorde risico’s genomen. Om dit meningsverschil weg te poetsen moeten de autoriteiten met de billen bloot.

Een paar pakjes cocaïne in een kroeg vol jongeren, of een handelshoeveelheid harddrugs in een broedplaats voor georganiseerde criminaliteit? Keihard optreden tegen ondermijning door Satudarah, of buitenproportioneel machtsvertoon waarmee duizenden mensen in gevaar zijn gebracht? De lezingen over de inval in het supportershome van Vak-P lopen ver uiteen, en deze zijn het gevolg van de totaal verschillende perspectieven van waaruit justitie en de supporters naar de actie kijken.

Dit meningsverschil heeft geleid tot een nog steeds verder groeiende verontwaardiging onder supporters, wiens avondje uit grotendeels werd verpest. Ondertussen bleef de politie herhalen dat het ‘een succesvolle actie was en er ook veel begripvolle reacties werden geuit door supporters’.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Er ontstond onrust in het stadion nadat de stadionspeaker omriep dat iedereen rustig het stadion moest verlaten. © Lars Smook

Radicale koerswijziging

Maar nu alle supportersverenigingen van FC Twente burgemeester Onno van Veldhuizen beschuldigen van het moedwillig kapotmaken van Vak-P op basis van flinterdun bewijs, kan alleen een radicale koerswijziging de geloofwaardigheid van de autoriteiten nog herstellen.

Want waar nu – zoals gebruikelijk is tijdens strafrechtelijke onderzoeken – gekozen wordt voor het geheimhouden van informatie ‘om het onderzoek niet te beschadigen’, kunnen supporters alleen nog overtuigd worden door ze te laten weten welk bewijsmateriaal er de afgelopen maanden precies werd aangetroffen.

Quote

Alleen een radicale koerswijziging kan de ge­loof­waar­dig­heid van de autoriteiten nog herstellen

Analyse Pim Lindeman

Communicatiefouten

Het steekt de fans bijvoorbeeld dat er de afgelopen dagen wel tijd is geweest om een bestuursrapportage op te stellen waarop de sluiting van het home is gebaseerd, maar in diezelfde tijd geen reconstructie is gemaakt over de communicatiefouten in het stadion tijdens de inval. ‘De gruwelijke miscommunicatie had kunnen resulteren in een ongekende ramp’, schrijven de fans. Politie en FC Twente antwoordden deze week keer op keer ‘dat er grondig geëvalueerd moet worden’, en dat niet vluchtig gecommuniceerd kon worden omdat ‘de onderlinge relaties’ ook zo belangrijk zijn.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© Lars Smook

De supporters vinden bovendien dat de inval een veel te zwaar middel was en voelen zich daarin gesterkt door het aangetroffen bewijsmateriaal. ‘Een paar gram cocaïne, die je in ieder café zult vinden en waarvan iedereen bovendien wel wist dat het er werd gebruikt. En alle vijf gearresteerden zijn alweer vrij. Dat zegt genoeg.’

Gebrek aan communicatie

Volgens de politie en gemeente was de aanleiding voor de inval juist een overname van het home door de ‘georganiseerde criminaliteit’, oftewel motorclub Satudarah, die in de voorbije maanden is geconstateerd. Maar wie in dergelijke bewoordingen spreekt moet met bewijzen komen, zo vinden de fans.

Was een verkeerde communicatie in het stadion de reden voor veel woede, de afgelopen dagen heeft een gebrek aan communicatie daaraan verder bijgedragen. Alleen door uitvoerige uitleg over de genomen stappen en openheid over eventueel gemaakte fouten kunnen alle betrokkenen begrip voor elkaar krijgen. Tot die tijd blijven de supporters woedend, en dus niet alleen Vak-P.

Volledig scherm
© Lars Smook