Volledig scherm
Burgemeester Onno van Veldhuizen aan het woord, naast hem politiechef Janny Knol. © Emiel Muijderman

Burgemeester Enschede benadrukt belang inval, betreurt onrust

VideoENSCHEDE - De politie en gemeente Enschede vinden nog steeds dat er moest worden ingegrepen vanwege drugshandel in Vak-P. "Maar zoals het nu is gegaan, dat had niet moeten gebeuren", aldus burgemeester Onno van Veldhuizen in een persconferentie vrijdagmorgen.

Van Veldhuizen en Janny Knol, districtschef van de politie, gaven vrijdagmorgen een toelichting op de inval van donderdagavond. De politie viel Vak-P binnen vanwege een vermoeden van drugshandel in het supportershome van FC Twente. Daar zou ook betrokkenheid bij zijn van Satudarah-leden en Saudarah-leden (motorclubs, red.), aldus Van Veldhuizen. "We hadden een gezond vermoeden dat de georganiseerde criminaliteit de macht had genomen in Vak-P. Dat konden wij niet tolereren." In totaal zijn bij de actie donderdagavond vijf mensen aangehouden. 

Tumult

De bedoeling was dat de toeschouwers bij FC Twente - PSV pas in de 80e minuut zouden horen hoe zij het stadion konden verlaten. Op dat tijdstip zou op schermen te zien zien dat alle bezoekers na de wedstrijd het stadion konden verlaten, behalve de mensen in Vak-P. De stadionspeaker zou die boodschap ook omroepen. Nadat er al rond de 70e minuut van het duel spanning ontstond in de hoek van het stadion, voelde de stadionspeaker zich volgens de politie genoodzaakt de boodschap eerder te brengen. Hij vertelde echter dat iedereen het stadion moest verlaten, wat volgens de politie nooit de bedoeling is geweest.

Inval bewust onder wedstrijd

De politie viel bewust tijdens de wedstrijd binnen bij het supportershome. Knol: "Voor of na de wedstrijd ligt het aantal bezoekers van het supportershome hoger dan tijdens de wedstrijd." Dat de actie niet liep zoals gepland, beseft Van Veldhuizen zich: "Zoals het nu is gegaan: dat had niet moeten gebeuren. Maar het is gebeurd."

Van de vijf gearresteerde personen, werden er drie in De Grolsch Veste aangehouden. Een ander werd bij het stadion opgepakt en de vijfde in een woning. Tijdens de actie werden namelijk ook drie woningen doorzocht. Het ging om woningen van mensen die in het stadion waren.

Drugs

Er werd ook daadwerkelijk drugs aangetroffen bij de actie. De gevonden drugs zijn harddrugs, aldus de politiechef. Ze sprak over '46 strips en wikkels', oftewel 'aluminiumfolie waarin witte poeder zit'.

Deurbeleid

Politiechef Knol gaf verder aan dat er in het supportershome een vreemd soort deurbeleid bij de wc's gold. Er werd bepaald wie wel en wie niet op een bepaald tijdstip naar binnen mocht. Dat kan verband houden met de handel in drugs.

Bij de invallen in de woningen zijn geld, drugs en nepwapens gevonden. "Wat betreft de drugs: hierbij gaat het om dezelfde als die in het stadion zijn aangetroffen", aldus Knol.

Van Veldhuizen wil Vak-P zo snel als dat kan als dat kan sluiten. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. In 2006 werd het 'home' ook al eens gesloten, eveneens in verband met drugs.

TV Enschede sprak met Van Veldhuizen. Bekijk het interview hieronder.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.