Volledig scherm
Burgemeester Onno van Veldhuizen met naast zich de Twente politiechef Janny Knol. © ANP

Burgemeester in Enschede blijft na gesprek bij sluiting home Vak-P

ENSCHEDE - De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen houdt vast aan de sluiting van het supportershome van Vak-P. Hij heeft dat de supportersvereniging dinsdagavond gezegd in een overleg met het voltallige bestuur. De supporters stappen nu naar de rechter om de sluiting aan te vechten.

Van Veldhuizen sloot het honk voor een jaar na de grote politieactie op 6 april bij het stadion en trok voor twee jaar de horecavergunning in van Vak-P.  In het gesprek heeft hij volgens de supporters wel een kleine handreiking gedaan. Hij zou na een jaar sluiting de situatie willen evalueren. Daarna zou hij eventueel bereid zijn terug te komen op het intrekken van de horecavergunning.  

'Dit is onvoldoende'

"Dat is voor ons niet voldoende", aldus een woordvoerder van het Vak-P bestuur. Zij hadden eventueel wel kunnen leven met een sluiting tot het eind van dit voetbalseizoen (nog 1 thuiswedstrijd te gaan)

Bij de politieactie werd in het home van de hondstrouwe aanhang van FC  Twente een kleine hoeveelheid cocaïne gevonden (11 gram). Vijf mensen werden aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten maar zouden nog wel verdachte zijn. Volgens de politie zou motorclub Satudarah tegenwoordig de dienst uitmaken bij Vak -P en vanuit het home drugshandel organiseren. 

Bestuur ontkent

Het bestuur van Vak-P ontkent dat de motorclub bij hen de dienst uit maakt en vindt de maatregel tegen hen buiten proportie. "In het uitgaansleven vind je in haast elke kroeg wel 11 gram." Sluiting voor een jaar en een drooglegging voor twee jaar zou het voortbestaan van de vereniging Vak-P in gevaar brengen. Vak-P krijgt steun van de andere supportersverenigingen.

Advocaat Vak-P hoopvol

De advocaat van Vak-P,  Umut Ural, zegt 'dat er geen andere keus is dan een gang naar de bestuursrechter'. Hij is hoopvol de zaak te winnen. "Het is wel duidelijk dat de actie niet echt gericht is op Vak-P, maar op de leden van Satudarah. We hadden gehoopt op meer onderhandelingsvrijheid, maar eigenlijk was het onderhandelen met het mes op tafel. Ga met mij in zee, en misschien krijgen jullie de horecavergunning terug, als jullie na een jaar weer open kunnen. Maar dat was allemaal niet zeker."