Volledig scherm
© Pro Shots

FC Twente wist van inval in supportershome

ENSCHEDE - Directeuren Jan van Halst en Erik Velderman van FC Twente zijn op de dag van de inval door de recherche ingelicht over de geplande inval bij Vak-P. Dat gebeurde tijdens een "vertrouwelijk gesprek met een recherchechef", zegt politiechef Janny Knol. Hoe laat het gesprek precies plaatsvond, wil ze niet zeggen.

Tot op heden hebben de directeuren ontkend dat ze op de hoogte waren van de politieactie. In deze krant verklaarde technisch en commercieel directeur Van Halst dat hij pas tijdens de wedstrijd FC Twente – PSV werd geïnformeerd door de politie. "Wij horen later wel wat de reden is geweest." Kort na de wedstrijd zei Van Halst voor de camera van de NOS dat de club door de actie verrast was. "Wij weten echt niets. Wij kregen kort voordat de politie ingegrepen heeft het bericht."

Hoewel de politie weinig kwijt wil over de exacte inhoud van het gesprek, zegt Knol wel dat de directeuren wisten dat het om een doorzoeking in het supportershome zou gaan. "Tijdens het gesprek is een beeld geschetst over de actie."

Geheim gehouden

Het inlichten van de directie was voor de politie een bijzondere stap, omdat bewust gekozen is om de informatie over de inval waar mogelijk geheim te houden. "Zelfs onze collega’s die normaal gesproken het contact met FC Twente hebben wisten het niet. Alleen het speciaal opgerichte onderzoeksteam was op de hoogte", zegt woordvoerster Chantal Westerhoff. "Maar onze relatie met FC Twente was en is goed en dat willen we ook zo houden. Daarom hebben we kort voor de actie toch de directie ingelicht." De club had tijdens het gesprek niet de mogelijkheid om de inval tegen te houden. "De actie was hoe dan ook doorgegaan."

'Wij zeggen niets'

FC Twente wil niets zeggen over het gesprek, noch over hoe er op de informatie is gereageerd en wat ermee is gedaan. "Wij zitten in een strafonderzoek. Daarom kunnen we nu geen verdere mededelingen doen over hoe alles verlopen is", zegt voorlichter Richard Peters.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.