Volledig scherm
Vak-P. © Wouter Borre

Politie: 'Supporters in Vak-P verantwoordelijk voor ontstane ellende'

ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie en de politie konden naar eigen zeggen niet anders dan ingrijpen in het supportershome van Vak-P. Ze vreesden anders de controle te verliezen. Twee weken na de grote politieactie geven de oostelijke hoofdofficier van justitie John Lucas en politiechef Janny Knol meer openheid van zaken.

De politie signaleerde al zeker een jaar dat er dingen in en rond het home gebeurden die 'niet oké' leken. Signalen van buiten, maar ook uit eigen waarneming. Knol: "Het was een opeenstapeling van zaken op twee gebieden. Onze informatie wees er namelijk op dat het home mogelijk een doorvoerkanaal voor verdovende middelen is. En verder dat de motorclub Satudarah en de jongerenafdeling Saudarah in het home een dominante positie hadden verworven. Het zijn twee verschillende zaken, die we wel bij elkaar optellen."

Volgens Knol durfden mensen geen aangifte te doen van mishandeling. Het bestuur van Vak-P typeert de aantijgingen als onzin. De handel in drugs is in het home namelijk ten strengste verboden, leden die toch betrapt werden, zijn geroyeerd. Ook wijzen ze erop dat de leden van Satudarah altijd al lid waren van Vak-P en geen macht opeisten. "Het zijn gewoon supporters, die zich in de loop der tijd bij Satudarah hebben aangesloten. Zoals een ander advocaat of timmerman wordt."

Dealen

Over de drugs zeggen OM en politie dat er onder meer uit camerabeelden blijkt dat er gedeald werd. De transacties zelf staan niet op beeld. "Maar je ziet het oogcontact tussen mensen. Personen die met een heuptasje in de gracht lopen. De veelvuldige bezoekjes aan de wc, die maar tien seconden duren, terwijl anderen die echt moeten plassen worden weggestuurd."

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© Wouter Borre

Satudarah

Ook is geconstateerd dat een kopstuk van Satudarah uit het westen van het land het home heeft bezocht en daar kennelijk een bijeenkomst had met andere leden van de motorclub. Knol: "Geen van hen is naar de wedstrijd gaan kijken, ze bleven binnen. In de loop van de tweede helft vertrok dit kopstuk weer. Dat voelt niet oké."

Meerdere keren is gesignaleerd dat er opvallend veel mensen via het supportershome door de nooddeur het stadion binnenglipten. "Meer dan het gebruikelijke aantal vrijwilligers van Vak-P. Met alle risico van dien dat er wapens of drugs worden binnengebracht." In dat verband wijzen Knol en Lucas op het gooien van zwaar vuurwerk, waarbij mensen gehoorschade hebben opgelopen. Dat vuurwerk zou mogelijk via het supportershome binnen zijn gesmokkeld.

Veel kritiek

De politie kreeg veel kritiek, dat ze het home binnenviel tijdens een wedstrijd van FC Twente, met een bomvol stadion. Lucas vindt dat de omgekeerde wereld en haalt uit naar de rellende supporters. "Niet wij zijn verantwoordelijk voor de ellende die is ontstaan. Dat ligt aan de supporters. Wij hebben het wettelijke recht een doorzoeking te doen. Moeten wij ons aanpassen aan supporters, die als dolle honden tekeergaan? Als we daarvoor buigen, dan zijn we weg. Ook als we al deze signalen negeren. Dat doen we dus niet."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.