Volledig scherm
Vak-P © Wouter Borre

Vak-P zet vraagtekens bij 'schandalige politieactie'

ENSCHEDE - Supportersvereniging Vak-P zet grote vraagtekens bij de politie-inval afgelopen donderdag in haar supportershome.

De fanclub van de harde kern van FC Twente betwist de actie vanuit zowel veiligheidsperspectief, noodzaak als voorbereiding. Ook de persverklaring van de politie op vrijdagmorgen is bij Vak-P in het verkeerde keelgat geschoten.

Daarin beweerde woordvoerder Janny Knol dat er niet gericht geschoten was door de politie met rubberen kogels. Later op de dag werd die verklaring teruggetrokken en toegegeven dat er wel gericht was geschoten op benen van supporters.

“Na het verschijnen van foto's van verwondingen van politie (rubberen) kogels werd deze verklaring 'ineens' aangepast en moest men schoorvoetend toegeven dat er wel gericht geschoten zou zijn. In onze ogen een hele grove en kwalijke leugen!”, schrijft Vak-P.

Uitspraken burgemeester
Het bestuur van de supportersvereniging vraagt zich op haar Facebook-pagina verder af hoe burgemeester Onno van Veldhuizen de ‘Vak-P is Vak-P niet meer’ uitspraak kon doen. “Diezelfde burgemeester waar wij nog nooit kennis mee hebben gemaakt. Hoe weet je dan dat Vak-P, Vak-P niet meer is? Wij zijn in deze kwestie door niks of niemand benaderd, zelfs geen mededeling."

De politie had volgens de fanclub zichzelf veel eenvoudiger toegang kunnen verschaffen tot het home. "De politie heeft de boel vakkundig gesloopt waarbij het home, dat door onze vrijwilligers in de avonduren is opgebouwd, er flink van langs heeft gekregen. In het verleden zijn er gesprekken geweest waarbij er ook afspraken zijn gemaakt dat het home betreden kon worden in overleg met ons. Dat om deze poppenkast juist te voorkomen. Hiervan was iedereen ook op de hoogte, en deze afspraken staan op papier en waren bij zowel politie, als FC Twente, als Vak-P bekend! Dat dit convenant schijnbaar simpelweg van tafel is geveegd, doet ons enorm verbazen."

Perspectief
Bij de inval werd drugs aangetroffen, maar dit betrof kleine hoeveelheden. Vak-P schrijft: "Wij verbieden het gebruik van en/of handelen in drugs in ons home. Hier hangen ook de waarschuwingsborden in ons home voor. Wordt men betrapt, dan wordt men geroyeerd! Echter is het voor ons niet te doen om een ieder individueel te controleren. In (bijna) elke horeca gelegenheid, waar dan ook, wordt drugs gebruikt en verhandeld. Nogmaals, dit is geen goedpraten van de gevonden 'mega' hoeveelheid, maar we willen het wel graag in een helder perspectief plaatsen."

Daarnaast roept de supportersclub op om foto's en video's van de rellen of verwondingen met hen te delen.