Volledig scherm
Cheyenne Parijs bij haar werkgever Jumbo Kuipers in Oldenzaal. © Emiel Muijderman

De examens zijn begonnen! En dat merken werkgevers van Twentse kandidaten

ENSCHEDE - De eindexamens voor scholieren op de middelbare school zijn begonnen. De havisten trapten woensdag af met scheikunde, voor vwo'ers stond Nederlands op het nu. Een drukke periode is aangebroken. Dat betekent: even geen bijbaantjes. En dat merken de werkgevers in Twente. Al zijn ze erg 'makkelijk'.

Van werkgevers van deze scholieren met bijbaantjes wordt extra flexibiliteit gevraagd. Vakkenvullers in supermarkten en bedieningspersoneel in de horeca krijgen zonder problemen extra vrije dagen, zo blijkt uit een rondvraag in de regio. Onder het motto ‘een diploma halen is belangrijker dan een baan’ bieden sommige bazen zelfs de helpende hand.

Even geen Renske in steakhouse

Renske Mulder werkt in de bediening bij steakhouse Lutscher Alm in Lonneker. Ze vroeg in februari al belet bij haar baas. "Het was totaal niet lastig. Mijn werkgever is een makkelijke man", vertelt de 17-jarige vwo-leerlinge van het Twents Carmellyceum opgelucht. Eenzelfde medewerking kreeg caissière Cheyenne Parijs van haar werkgever, supermarkt Jumbo Kuipers in Oldenzaal.

"Ze vroegen ons zelfs om bijtijds onze beschikbaarheid in te vullen", aldus Cheyenne, eveneens van het Carmellyceum. Wel een beetje jammer dat Kuipers uitgerekend aanstaande zaterdag een personeelsfeest houdt. Dat wordt een lastige afweging voor de hulpkrachten die in hun eindexamenperiode zitten; gaan we wel of toch maar niet?

Veel werkgevers dealen jaarlijks met de beperkte inzet van een deel van hun personeel in de examentijd. Ze zijn erop ingespeeld. "Natuurlijk kost het soms moeite om vervanging te regelen", zegt eigenaar Kay Scheggetman van supermarkt Plus aan de Oelerweg in Hengelo. "Medewerkers moeten voor een vastgestelde termijn dagen blokkeren. Zijn ze te laat, dan regelen ze onderling vervanging. Lukt dat niet, dan helpen we ze daarmee", aldus Scheggetman.

Albert Heijn biedt oefenexamenpakket

Albert Heijn in de wijk Berghuizen in Oldenzaal gaat een stap verder. De supermarkt biedt alle eindexamenleerlingen die in het filiaal werken een gratis oefenexamenpakket aan ter waarde van 174 euro. "In het kader van goed werkgeverschap geregeld door het hoofdkantoor", vertelt teamleider Christien Spijker. In het pakket wordt examenstof voor vakken als wiskunde, Engels en aardrijkskunde online behandeld door docenten. Er zijn pakketten voor vmbo, havo en vwo. De medewerker geeft zelf aan welke richting hij doet.

Quote

Dat we extra kosten maken klopt, maar de zaak moet wel blijven draaien

Yusuf Uslu, assistent-filiaalmanager Kentucky Fried Chicken in Enschede

Een aardige geste. En dat in een periode dat personeel met een vast contract soms diensten van scholieren moet overnemen. Dat zijn extra kosten voor de baas. "Dat klopt, maar de zaak moet wel blijven draaien", zegt assistent-filiaalmanager Yusuf Uslu van Kentucky Fried Chicken in de binnenstad van Enschede. Een derde van zijn personeel is scholier. Hij klaagt niet. Ook zijn bedrijf houdt de jonge studeerders waar nodig uit de wind.

Verdienen voor zonvakanties

Zo’n eindexamentijd heeft namelijk ook een voordeel. De laatstejaarsscholieren zijn extra vroeg vrij. En dan werken ze graag extra vaak. Dit om hun vakanties naar Lloret de Mar en Albufeira te bekostigen. Bij supermarkt Jumbo aan de Bornebroeksestraat in Almelo komt dat goed van pas. "Onze zaak bestaat straks een jaar. We hebben zeven weken lang allerlei leuke aanbiedingen voor onze klanten. Dat geeft extra drukte. Dus zijn extra hulpkrachten dan zeer welkom", schetst filiaalmanager Pascal Bonthuis alvast de positieve kant van de zaak.