Volledig scherm
© ANP

Dit zijn de vijf opvallendste examenklachten

Van een lawaai makende pauw tot té lekker ruikende boeken. De klachtenteller van het Landelijke Actie Komitee Scholieren (LAKS) over de eindexamens staat bijna op 150.000. Daarmee zou het recordaantal van vorig jaar weleens overtroffen kunnen worden. Dit zijn de vijf opvallendste klachten.

1. Té lekker ruikend boek

Eén van de leerlingen die zich door het examen Natuurkunde probeerde te worstelen, werd naar eigen zeggen te erg afgeleid door de lekkere geur van haar binas (een informatieboek dat bij het examen gebruikt wordt voor natuurwetenschappen). De examenbegeleiders hadden namelijk gloednieuwe exemplaren uitgedeeld, die nog helemaal nieuw roken. ,,Ze kon zich er niet door concentreren”, legt Sterre Teunissen, coördinator eindexamenklachtenlijn, uit.

2. Dirk Kuyt

Feyenoordfans zorgden voor flink wat herrie toen zij het kampioenschap vierden. Daar zijn examenkandidaten van middelbare scholen in de binnenstad van Rotterdam inmiddels achter. Op het moment dat voetballer Dirk Kuyt de schaal op het bordes van het stadhuis fier boven zijn hoofd tilde, probeerden zij zich op hun examen te concentreren. ,,De huldiging zorgde voor flinke geluidsoverlast. Scholieren vonden het examen ook slecht gepland, omdat ze zo niet naar de huldiging konden.”

3. Surveillant maakt jacht op wesp

Waar in de ene examenruimte een duif naar binnen vloog, hadden ze in een andere zaal last van een wesp. ,,Die werd door een surveillant doodgeslagen met een binas van één van de kandidaten”, vertelt Teunissen verbouwereerd.

4. Zo trots als een pauw

Op nummer vier staat een pauw die de examens van honderden scholieren verstoort. Het dier huist naast het schoolgebouw en maakt veel geluid. ,,Zowel wij als de school weten eigenlijk niet wat we ermee moeten”, vertelt Teunissen. ,,Hoe haal je een pauw weg? We hebben de examenkandidaten aangeraden oordoppen mee te nemen.”

5. Kinderen voor kinderen

Op plek nummer vijf staat het ‘spontaan’ aanspringen van een geluidsinstallatie in de gymzaal. Niet met het minste repertoire, maar dat van Kinderen voor Kinderen.

De tekst loopt door onder de video.

Meeste klachten

Vorig jaar kwam er een recordaantal klachten binnen bij het LAKS, 204.000. ,,Met 14.7381 zitten we nu al op best wel heel veel. Ik denk haast dat we er dit jaar wel overheen gaan. Al zijn de examens waar normaliter de meeste klachten over binnenkomen al geweest.”

Zo kwamen er over het havo-examen Engels, dat vorig jaar recordhouder was, gisteren slechts 8500 klachten binnen. ,,Normaal is dat drie keer zoveel”, weet Teunissen. 

Veel examenkandidaten begrepen niets van de ‘champagne-vraag’ uit het examen Wiskunde (vmbo). ,,De vraag werd, net als andere vragen, anders geïnterpreteerd.”

Weet jij er wel raad mee?