Volledig scherm
Vwo-leerlingen maakten vandaag allemaal hun examen Nederlands.

Klachten stromen binnen over ‘horrorexamen’ Nederlands

Het vwo-eindexamen Nederlands doet zijn bijnaam ‘horrorexamen’ eer aan. Elk jaar stromen duizenden klachten binnen en ook deze keer is het raak. Het examen was weer veel te lang, ook al had de examencommissie verbetering beloofd. Het Landelijke Actie Komitee Scholieren (LAKS) noteerde een paar uur na het examen al 16.000 klachten. ,,Maar dat aantal blijft gestaag oplopen'', aldus een woordvoerder.

Te moeilijk, te lang en vooral heel anders dan van te voren was geoefend. Op sociale media wordt zelfs gerept over een 'apocalyptisch geschreeuw' bij het einde van het examen.  Sterre Teunissen van het LAKS heeft ze binnen no time voorbij zien komen. ,,Het is weer ongelooflijk, hoeveel klachten er bij onze hotline binnenkomen. Maar het verbaast me niets. Het VWO-examen Nederlands had maar liefst 31 open vragen.''

Opmerkelijk genoeg had de examencommissie van het CvtE dit jaar beloofd om het horrorexamen in te korten. Voorgaande jaren was namelijk de meest voorkomende klacht dat de leerlingen geen tijd hadden om het examen af te maken. Aan de reacties op sociale media te zien, viel het ook dit jaar flink tegen. ,,Nederlands examen was één grote grap. Die 31 open vragen kunnen ze in hun reet douwen. Vier huilende leerlingen tegengekomen onderweg naar buiten'', aldus iemand onder de naam van @saintlaurmani op Twitter. Ook docent Arnoud Kuijpers zag leerlingen huilend de gymzaal uitlopen.

40.731 vwo-leerlingen waagden zich vandaag aan het eindexamen Nederlands, nog eens 25.654 havo-scholieren van de in totaal 213.168 eindexamenkandidaten bogen zich over het examen scheikunde. Teunissen: ,,Ook hier komen wel redelijk wat klachten binnen. Veel mensen vinden de vragen onduidelijk geformuleerd en een paar leerlingen baalden dat er veel biologie-vragen in het scheikunde-examen zaten.''

Hel breekt los

Vorig jaar brak de hel los over het eindexamen Nederlands voor vwo. Nog nooit kwamen er zoveel klachten binnen. De meeste klachten gingen toen over de lengte van het examen. Het zou veel te lang zijn, waardoor de scholieren geen tijd meer hadden voor de laatste twee vragen. Daarnaast was de tekst in het examen veel te moeilijk.

Morgen staan de examens Nederlands voor havo en Kunst en Management & Organisatie voor vwo’ers op het programma. Vrijdag zijn de vmbo-leerlingen aan de beurt met Nederlands, een dag eerder doen enkele vmbo’ers al het examen Transport & Logistiek. Havisten gaan vrijdag voor Geschiedenis en Frans, vwo’ers voor Geschiedenis en Engels.

De kandidaten horen op 14 juni of ze geslaagd zijn. Daarna volgen de herkansingen, waarvan de resultaten op 30 juni bekend zijn.

Lees alles over de eindexamens in ons dossier