Volledig scherm
Joeri Grobben wil naar de zeevaartopleiding. Tijdens een vaarvakantie in Engeland ontdekte hij dat varen het leukste is als beroep. © Carlo ter Ellen DTCT

Van hovenier tot zeevaarder: Joeri uit Enschede gooit het roer om

ENSCHEDE - Wat neem je mee van de middelbare school? Naast opgestoken kennis en hopelijk een diploma. In deze rubriek vertellen scholieren hoe school hen vormde en inspireerde. Vandaag: Joeri Grobben uit Enschede, die tevens terugblikt op het gisteren afgenomen vmbo-k-examen wiskunde.

Op vaarvakantie in Engeland kreeg hij de geest. Joeri Grobben (15) uit Enschede vond het steeds leuker worden op de boot. Langzaam begon de leerling vmbo-k aan het aoc te twijfelen of zijn toekomst wel echt in de aanleg en het onderhoud van tuinen lag.

"Hovenier is echt wel een leuk vak hoor, maar het lijkt me zo ontzettend mooi om te gaan varen en wat van de wereld te zien", zegt Grobben. "Dat kan op een vrachtschip, maar ik denk dat ik cruises nog net iets leuker vind vanwege het contact met de passagiers."

Kapitein

Een functie op de brug van een schip, misschien wel ooit als kapitein. Joeri had er als geboren en getogen Enschedeër, ver van zee, tot een paar jaar geleden nog nooit aan gedacht. Tot die ene vaarvakantie. "Ik had natuurkunde al laten vallen als vak. Dat is achteraf niet zo handig want dat heb je natuurlijk wel nodig in de scheepvaart. Net als wiskunde, wat ik best wel een moeilijk vak vind. Daar stop ik ook de meeste tijd in voor m'n examen." Hij wil na de vakantie de zeevaartopleiding doen op het Deltion College in Zwolle. 

In het internationale scheepvaartverkeer zal hij geen moeite hebben zich verstaanbaar te maken. "Voor het examen Engels ben ik niet zo bang, dat zal wel goed gaan. Ik had laatst het allerhoogste cijfer van de school bij het mondeling Engels, een 8,8."

Grote overstap

Van de tuin naar het ruime sop; het is geen voor de hand liggende overstap binnen een groenopleiding. "Maar ik ben gelukkig wel heel goed gesteund, met name door mijn mentor, Yvonne Vrielink. Zij heeft steeds achter mij gestaan toen ze merkte hoe graag ik naar zee wilde. Dat neem ik wel mee. Plus de manier van werken die ik in het hoveniersvak heb geleerd, heel gestructureerd en in de juiste volgorde alle taken afwerken."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.