Volledig scherm
PREMIUM
Eén van de oudste plattegronden van Enschede, gemaakt door cartograaf Jacob van Deventer (1505-1575). De cirkels rond de stad zijn de grachten. © Frans Nikkels

Grachten in Enschede eeuwen geleden bittere noodzaak

Enschede aan zeeENSCHEDE - Ze zijn het antwoord op de versteende stad en moeten het waterloze Enschede verfraaien: grachten. Eeuwen terug had Enschede er twee. Dat ze zijn verdwenen heeft alles te maken met de Tachtigjarige Oorlog en de stadsbrand van 1862.

Zou Enschede vele honderden jaren geleden zijn grachten hebben bezongen zoals Amsterdam in talloze liedjes het water in de hoofdstad adoreert? Het is niet aannemelijk. Want zijn grachten in de tegenwoordige tijd niet zelden de pareltjes die een stad een schilderachtig aanzien geven, eeuwen terug werd het water vooral als bittere noodzaak gezien. De gracht bood bescherming tegen indringers van buitenaf, leverde bluswater bij branden en diende als open riool waar stedelingen hun rotzooi in kwijt konden.

  1. Jeugdige volleyballers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië
    VIDEO

    Jeugdige volleybal­lers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië

    ENSCHEDE - Ze zijn er klaar voor. Twaalf jongens van het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat in Enschede reizen deze week naar Poreč in het noorden van Kroatië. Daar begint zaterdag het WK Scholenvolleybaltoernooi voor spelers onder de 15. Het Bonhoefferteam is het enige jongensteam dat voor Nederland zal uitkomen tijdens dit WK. 1Twente ging maandagavond langs bij de laatste training in de Diekmanhal in Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.