Advocaat Philippe Schol werd woensdagochtend neergeschoten toen hij zijn hond uitliet.
Volledig scherm
Advocaat Philippe Schol werd woensdagochtend neergeschoten toen hij zijn hond uitliet. © klaus Wiedau / westfaelische-nac

Duitse politie kon neergeschoten advocaat nog niet verhoren: ‘Eerst geopereerd’

ENSCHEDE - De Duitse politie heeft advocaat Philippe Schol woensdag nog niet kunnen verhoren, nadat hij in de vroege ochtend werd neergeschoten. Dat zegt officier van justitie Martin Botzenhardt. „Het medische proces gaat voor.” Botzenhardt zegt dat Schol woensdag met succes is geopereerd.

De Duitse officier zegt dat Schol ‘minimaal één keer’ door een kogel geraakt is. „Meer kunnen we daar op dit moment nog niet over zeggen, omdat dit mogelijk informatie is die alleen de dader kan hebben. Datzelfde geldt ook voor de plek waar het slachtoffer geraakt is.” Buren van de Enschedese advocaat vertelden woensdagochtend al dat Schol in zijn linkerbeen zou zijn geraakt.

Rijdende auto

Philippe Schol is woensdagochtend beschoten op de Losserstraße in Gronau, vlak over de grens bij Glane. Hij werd om 08.11 uur beschoten vanuit een rijdende auto met Nederlands kenteken. De Duitse politie is daarop een groot onderzoek gestart, waarbij de Nederlandse politie helpt.

Schol trad veel op als curator in faillissementen en werd volgens bronnen al geruime tijd ernstig bedreigd. Volgens diezelfde bronnen kreeg hij zelfs enige tijd persoonsbeveiliging. De Duitse politie gaat uit van een gerichte actie tegen de advocaat. „Er moet een relatie tussen dader en slachtoffer zijn”, aldus een woordvoerder van de politie.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.