Enschedese advocaat Philippe Schol (43) neergeschoten vanuit rijdende auto

Video/ UpdateGLANE/GRONAU - Philippe Schol, advocaat in Enschede, is woensdagochtend beschoten op de Losserstraße in Gronau, vlak over de grens bij Glane. Het 43-jarige slachtoffer liep op straat, toen hij vanuit een rijdende auto werd beschoten. De Enschedese advocaat raakte zwaargewond.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en was aanspreekbaar. Over de exacte verwondingen is nog niets bekend, maar ten minste één kogel raakte het been van het slachtoffer. De Duitse politie gaat uit van een gerichte actie tegen de advocaat. „Er moet een relatie tussen dader en slachtoffer zijn”, aldus een woordvoerder van de politie.

Ernstig bedreigd

Volledig scherm
© News United/Dennis Bakker

De neergeschoten advocaat trad veel op als curator in faillissementen en werd volgens betrouwbare bronnen al geruime tijd ernstig bedreigd. Volgens diezelfde bronnen kreeg hij zelfs enige tijd persoonsbeveiliging.

Een getuige laat weten drie schoten te hebben gehoord. „We zoeken met man en macht naar de vluchtauto”, meldt een woordvoerder van de Duitse politie. Het gaat om een witte auto met Nederlands kenteken. In het voertuig zaten volgens de politie meerdere mensen.

Vesten

De schietpartij gebeurde op enkele honderden meters van de grens met Glane, aan de Losserstraße. De grens was enige tijd afgesloten door de politie, agenten droegen er kogelwerende vesten.

De politie in Münster leidt het onderzoek naar de moordaanslag. „We roepen mensen met klem op om uit te kijken naar het voertuig”, aldus de Duitse politie.

De Nederlandse politie laat weten ‘in nauw contact te staan met de Duitse politie’. „We nemen dit schietincident zeer serieus. We merken dat dit incident grote impact heeft. Op de samenleving, maar ook op mensen in het gerechtelijk systeem. De politie heeft daar oog voor en neemt indien nodig voorzorgsmaatregelen.”

De witte vluchtauto reed al eerder door de Gronause wijk, stelt een buurvrouw:

Tweede aanslag

Het is de tweede, gerichte aanslag op een advocaat. In september van dit jaar werd Nederland opgeschrikt door de moord op advocaat Derk Wiersum (43), die kroongetuige Nabil B. bijstond. Wiersum werd doodgeschoten toen hij zijn woning in Amsterdam verliet.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was op de hoogte van bedreigingen aan het adres van de neergeschoten Philippe Schol, advocaat in Enschede. Dat zegt de Nederlandse Orde van Advocaten. De Orde zegt dat er ‘weer een grens is overschreden’.

Onderzoek op de plaats delict waar de Enschedese advocaat werd neergeschoten.
Volledig scherm
Onderzoek op de plaats delict waar de Enschedese advocaat werd neergeschoten. © News United/Dennis Bakker

Oldenzaal e.o.