Minister Grapperhaus: Aanslag op Enschedese advocaat is verschrikkelijk

VIDEOGRONAU/DEN HAAG - Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt de aanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol verschrikkelijk. Hij wenst het slachtoffer dat buiten levensgevaar verkeert en zijn familie sterkte.

Zijn woordvoerster Anna Sophia Posthumus bevestigt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid recent op de hoogte is gebracht van de bedreigingen tegen de advocaat. Dat gebeurde via een melding van de Orde van Advocaten.

Schietpartij Sportschool Losser

Daarop heeft de NCTV volgens Posthumus contact opgenomen ‘met de politie en het Openbaar Ministerie lokaal’. Tot welke maatregelen dat heeft geleid wil zij niet zeggen, noch het moment waarop dat is gebeurd.

Ze zegt dat de NCTV ook op de hoogte is van de eerdere schietpartij op de Sportschool in Losser. Mogelijk ligt er een verband met de aanslag op Schol via het faillissement van sportscholen van Olympique Gym.

Quote

Helaas kunnen we niet alles voorkomen. Dat is vreselijk

Woordvoerder minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid
Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid © ANP

Maatregelen

Posthumus wil niet zeggen of de maatregelen voortvloeiden uit die aanslag. Wel zegt ze dat de Nederlandse en Duitse autoriteiten al voor de melding van de Orde van Advocaten op de hoogte waren van de bedreigingen. Ook toen al werden maatregelen genomen.

Ondanks de maatregelen, heeft de aanslag plaatsgehad. „Helaas kunnen we niet alles voorkomen. Dat is vreselijk”, aldus Posthumus. Minister Grapperhaus is van plan dit te vertellen voorafgaande aan de vergadering van de Tweede Kamer om vier uur woensdagmiddag.

Linken met Twente

De politie Overijssel wil ook niets zeggen over de wijze waarop met de bedreigingen aan het adres van Schol is omgegaan. De Nederlandse politie onderzoekt in hoeverre de aanslag ‘linken met Twente heeft’. Ze zegt oog te hebben voor de impact van de aanslag in Twente, maar wil niet zeggen of het beeld klopt dat er bij het advocatenbureau van Schol wordt gesurveilleerd.

Bekijk hieronder beelden die we vanmorgen maakten na de aanslag:

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.