Philippe Schol
Volledig scherm
Philippe Schol © Robin Hilberink - DTCT

Neergeschoten advocaat werd ernstig bedreigd: ‘Maakte opgejaagde indruk’

UPDATEENSCHEDE /GLANE - De woensdagochtend net over de grens bij Glane neergeschoten advocaat Philippe Schol trad veel op als curator in faillissementen en werd al geruime tijd ernstig bedreigd, zo heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) inmiddels bevestigd. Volgens betrouwbare bronnen kreeg Schol zelfs enige tijd persoonsbeveiliging.

Cliënten die recent met Schol van doen hadden, melden dat de advocaat ‘een opgejaagde en nerveuze indruk’ op hen maakte en ‘kortaf’ was in de communicatie. Schol heeft als curator een aantal gecompliceerde faillissementen onder zich.

Hij kruiste in het achterliggende jaar onder meer de degens met de eigenaren van een failliet bedrijf in kunststof kozijnen, probeerde 20 miljoen te incasseren dat het failliete ingenieursbureau Starneth in Enschede nog van opdrachtgevers tegoed meende te hebben en haalde het nieuws met problemen rond de afhandeling van het bankroet van sportschool Olympic Gym in Hengelo.

Diefstal

Schol deed bij de politie aangifte van diefstal uit de boedel van de failliete sportschool en stelde de eigenaar persoonlijke aansprakelijk voor de schade die volgens zijn laatste faillissementsverslag is opgelopen tot 2,4 miljoen euro. Olympic Gym ging in juli vorig jaar failliet.

Later volgde ook het bankroet van de vestigingen in Tubbergen en Losser. De vestiging Losser heeft onder een andere eigenaar en andere naam een doorstart gemaakt. Volgens curator Schol waren er in drie maanden tijd op de vestiging Hengelo drie verschillende momenten sporttoestellen gestolen.

Witwassen

In april van dit jaar werd het pand van Olympic Gym in Hengelo beklad. Met grote letters werd er geschreven: ‘Afblijven’. En: ‘Ronald dikke hond’, met een kruis. Ronald verwijst naar Ronald Boevenbrink, de voormalige eigenaar van Olympic gym.

Curator Schol meldde in zijn faillissementsverslag, dat hij sterk de indruk heeft dat eigenaar Boevenbrink zijn sportschool gebruikte om winsten uit wietteelt wit te wassen. In een schuur bij de sportschoolhouder Boevenbrink huis in Deurningen werd een wietplantage aangetroffen. Nadien daalden de omzetten uit zijn sportschool. Schol liet Boevenbrink enige tijd gijzelen in het Huis van Bewaring, omdat de ondernemer niet voldoende wilde meewerken aan de afwikkeling van het faillissement. Boevenbrink werd eerder dit jaar ook persoonlijke failliet verklaard.

(Lees verder onder de foto)

In april van dit jaar werd het pand van Olympic Gym in Hengelo beklad. Met grote letters werd er geschreven: ‘Afblijven’.
Volledig scherm
In april van dit jaar werd het pand van Olympic Gym in Hengelo beklad. Met grote letters werd er geschreven: ‘Afblijven’. © Carlo ter Ellen DTCT

Beschoten

De vestiging Losser van Olympic Gym, die nu De Sport Fabrik heet, werd begin oktober beschoten en daarop op last van burgemeester Cia Kroon tijdelijk gesloten. De sportschool mocht na drie weken weer open, omdat het politieonderzoek volgens de burgemeester Kroon zo ver gevorderd was dat de sportschool met goedvinden van de politie weer kon worden vrijgegeven.

De burgemeester van Losser is woensdagochtend door de Nederlandse politie over de aanslag geïnformeerd. Er is volgens haar woordvoerder geen reden om nu maatregelen te nemen. Het advies is om de uitkomst van het onderzoek af te wachten.

Quote

We weten niets zeker, maar ik sluit beslist niet uit dat deze aanslag te maken heeft met zijn positie als curator. Dit is té toevallig

Carl Luttikhuis, deken van de orde van advocaten in Overijssel

Te toevallig

Carl Luttikhuis, deken van de orde van advocaten in Overijssel, sluit niet uit dat de aanslag op advocaat Philippe Schol te maken heeft met zijn rol als curator in het faillissement van sportschoolketen Olympic Gym. ,,Op 3 oktober jongstleden werd de sportschool in Losser beschoten. Dat was op de dag af exact een jaar na de uitspraak van het faillissement. Philippe Schol is curator in dit faillissement en het is mij bekend dat hij nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool.

„De dreiging die daarvan uitging is door de Orde van Advocaten zeer serieus genomen en er is toen in samenspraak met de autoriteiten het maximale gedaan om deze dreiging tegen te gaan. We weten niets zeker, maar ik sluit beslist niet uit dat deze aanslag te maken heeft met zijn positie als curator. Dit is té toevallig.”

Geschokt

Quote

Het is al langer bekend dat de meer ondermij­nen­de misdaad steeds vaker voorkomt in Oost Nederland

Carl Luttikhuis, deken van de orde van advocaten in Overijssel

Luttikhuis is geschokt door de aanslag, maar niet helemaal verrast: “Het is bepaald niet zo dat drugsdelicten en georganiseerde misdaad zich concentreren in Amsterdam en Utrecht. Het is al langer bekend dat de meer ondermijnende misdaad, zoals productiefaciliteiten voor drugs, steeds vaker voorkomen in Oost Nederland. Dus dat je hier dan gerelateerde delicten krijgt is niet verwonderlijk.”  Luttikhuis gaat vanmiddag nog naar het kantoor van Schol om daar te overleggen.

Advocaat Eddy Kolkman van Ronald Boevenrbink is verbaasd over de uitspraken van Luttikhuis: ,,Heel gewaagd voor een deken van de Orde van Advocaten om dit zo te zeggen. Of Luttikhuis moet dingen weten die ik niet weet. Als ik deken was zou ik tenminste niet iemand zo openlijk durven te beschuldigen als ik het niet met zekerheid wist. Ik heb er zelf geen enkele aanwijzing voor, dat mijn cliënt hierbij betrokken zou zijn.” Boevenbrink zelf is niet bereikbaar voor commentaar, hij bevindt zich momenteel in Roemenië. In een eerder contact met deze krant kondigde Boevenbrink aan een procedure te beginnen tegen Schol. ,,Wat hij heeft gedaan gaat alle gedragsregels te buiten en is op zo’n niveau dat hij wel eens van het tableau afgehaald kan worden.”

Woede 

Philippe Schol was ook de advocaat van Brigitte van Egten, de ex van Gerard Sanderink, eigenaar van ict-bedrijf Centric en het beursgenoteerde Oranjewoud waartoe bouwconcern Strukton behoort. Schol verdedigde haar in het eerste kort geding dat ze tegen Sanderink had aangespannen, in april van dit jaar.

Maar dat kwam ook Schol te staan op de woede van Sanderink. Schol was namelijk ook de huisadvocaat van DSS, het bedrijf waar Van Egten directeur was. Sanderink vond dat Schol schade toebracht aan DSS door Van Egten te verdedigen. Inmiddels is de advocaat persoonlijk aansprakelijk gesteld voor alle schade die hierdoor volgens Sanderink ontstaat.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.