Een buurtbewoner loopt langs de plek aan de Losserstraat waar advocaat Philippe Schol werd neergeschoten.
Volledig scherm
Een buurtbewoner loopt langs de plek aan de Losserstraat waar advocaat Philippe Schol werd neergeschoten. © ANP

Toestand neergeschoten Enschedese advocaat verbeterd

Het gaat beter met advocaat Philippe Schol, die woensdag is neergeschoten in Gronau, net over de grens bij Enschede. Hij heeft kort met rechercheurs gesproken. 

Over de inhoud van dat gesprek wil het Duitse Openbaar Ministerie niets zeggen. Justitie wil ook niets kwijt over de verwondingen van Schol, omdat dit zogenoemde daderkennis kan zijn.

De 43-jarige Schol werd op straat beschoten vanuit een rijdende auto met Nederlands kenteken, waarin meerdere mensen zouden hebben gezeten. Volgens een getuige die hem heeft verbonden, zei Schol dat hij de schutters kent. 

Verdachten zijn nog niet gearresteerd. Duitse en Nederlandse agenten zijn aan het zoeken.

Grote onrust

Schol heeft de afgelopen jaren een paar grote faillissementen in Twente afgewikkeld. Schol werd al geruime tijd bedreigd en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was daarvan op de hoogte. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de beschieting en een van de faillissementen.

De aanslag veroorzaakt grote onrust onder Twentse advocaten. Juist deze week besloot minister Grapperhaus 150 politiemensen uit Overijssel weg te halen om onder meer de rechtspraak in Amsterdam te kunnen beschermen. Aanleiding is de aanslag in september op advocaat Derk Wiersum.

Dit zei verslaggever Gerben Kuitert donderdagochtend over de liquidatiepoging: