Volledig scherm
Algemeen directeur Paul van der Kraan liet zich vandaag niet zien. „Hij is een boekhouder, geen bestuurder.” © Lars Smook

‘FC Twente lijkt wel een door vrijwilligers gerunde amateurclub’

ENSCHEDE - Dat het zo lang duurde voor er een statement van FC Twente, zegt dat ze binnen de top niet op één lijn kunnen komen, zegt René Jager, organisatiedeskundige uit Enschede. 

„Vis begint aan de kop te stinken, heb ik ooit geleerd. Een metafoor die aangeeft dat alle ellende in een bedrijf aan de top begint.” Directeur Paul van der Kraan is in zijn ogen een boekhouder, maar geen bestuurder. Over Ted van Leeuwen zegt Jager: „De technisch directeur is meer geschikt als spelersmakelaar, maar ongeschikt als beleidsbepaler.”

„De trainer ziet een elftal als een systeem en niet als een organisme van mensen”, vervolgt hij. „De assistenten zijn te zwak als feedbackmechanisme. Je zou van Boschker juist een verbindende rol verwachten tussen trainer en Brama. Maar kennelijk te weinig lef om die te pakken.”

Quote

Vis begint aan de kop te stinken

René Jager, Organisatiedeskundige

Statement is farce

Over het statement van de club heeft de organisatiedeskundige geen goed woord over. Daarin laat Twente weten dat het clubbelang boven het individueel belang gaat. „Wat een farce”, reageert Jager, die ook fan is van FC Twente. „Uit individueel belang werden er gisteren wat persoonlijke straatjes schoongeveegd. Als clubbelang voorop had gestaan hadden ze gisteren de mond naar buiten moeten houden en zich intern als professionals naar elkaar moeten uitspreken. Het lijkt wel een door vrijwilligers gerunde amateurclub.”

  1. Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportverslaggever’
    Over Ons

    Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportver­slag­ge­ver’

    Als klein jochie wist Leon ten Voorde al dat hij sportjournalist wilde worden. “Ik voetbalde iedere dag op het pleintje en zag al vrij snel dat mijn vriendje veel beter was dan ik.” Dat vriendje, Erik ten Hag, werd profvoetballer bij FC Twente en is nu de hoofdtrainer van Ajax. Leon ten Voorde werd voetbalanalist en clubwatcher bij De Twentsche Courant Tubantia. We vroegen Leon ten Voorde naar de - volgens hem- mooiste doelpunten ooit.