Volledig scherm
Feest! Luna Franceschina (15) is geslaagd en om dat te vieren mag de vlag met haar schooltas hoog de mast in. © Bjorn Weinreder

Luna (15) uit Rossum zelfverzekerd naar examenuitslag: 'Nu de havo'

VideoROSSUM - Dat ze ging slagen wist ze diep van binnen eigenlijk al wel zeker, maar het wachten op het verlossende telefoontje was toch nog even spannend voor Luna Franceschina (15). De Rossumse scholiere kreeg net als vele andere scholieren vandaag haar examenuitslag te horen. En wij wachtten live mee.

De vlag ligt al klaar om in de mast gehesen te worden, de statafels staan al in de tuin. Alles is in gereedheid voor Luna's examenfeestje. Maar dat telefoontje, dat moet nog komen. "Ik vind het nu wel een beetje spannend worden hoor", zegt de 15-jarige Rossumse. "De hele dag hoor je al van allerlei vrienden en familie dat ze geslaagd zijn. Wij krijgen tussen 18.00 uur en 19.30 uur pas bericht. Dat is best laat."

Een stapje omhoog

Ja, haar cijfers waren goed voordat Luna begon aan het vmbo tl-examen in Oldenzaal een kleine maand geleden. Eigenlijk ging alles ook goed, maar de grote valkuil lag bij NaSK. "Dat is veel natuurkunde en scheikunde. Dat examen was heel lastig. Maar gelukkig was ik niet de enige die dat vond. Ik denk wel dat ik geslaagd ben, ik heb een goed gevoel."

Welk vak haar het beste lag in de afgelopen vier jaar? "Wiskunde", zegt Luna. "Op één of andere manier gaat dat gewoon heel goed. Toch wil ik later iets met sociaal werk gaan doen. Werken met allerlei soorten mensen, begeleiden, dat vind ik heel interessant." De afgelopen vier jaar op het Twents Carmel College, locatie Potskampstraat, gaat ze stiekem best missen: "We fietsten elke ochtend met vriendinnen naar school, supergezellig. Maar ik ben er volgend jaar weer, want ik ga nu de havo doen."

Gemiste oproep

In alle drukte van het live op Facebook te volgen gesprek, vergeet Luna tot haar schrik de telefoon op te nemen. Een gemiste oproep, zegt haar broertje wanneer hij haar de telefoon overhandigd. "Ooh dat is mijn mentor! Ik bel gelijk terug."

Het bericht? Positief! Luna is geslaagd voor het vmbo, met een mooie cijferlijst waarop ze gemiddeld een 7 staat. Haar ouders, zusje en broertjes feliciteren de oudste dochter van het gezin. De vlag mag eindelijk in de mast, mét schooltas. 

En nu? "Feestje!", reageert de kersverse geslaagde. "Vanavond gaan we de stad nog in."

Wij waren live bij Luna in Rossum tijdens het wachten op de uitslag. Bekijk het gesprek hieronder.

Oldenzaal e.o.

poll

Fons Maathuis begint met een nieuwe partij

  • Begrijpelijk, D66 paste ook niet bij hem (10%)
  • Belachelijk, dit is zetelroof ten koste van D66 (11%)
  • Hij is niet meer geloofwaardig met z'n vierde partij (79%)
1238 stemmen