Verrassende ritzege Carapaz, glansrol Bouwman

De droom van Koen Bouwman om de ritzege te grijpen werd pas op 1200 meter van de streep verstoord. Niet hij, maar Richard Carapaz won de achtste Giro-etappe naar Montevergine di Mercogliano.

Nabeschouwing

Door Pim Bijl

Als verzopen katten kwamen ze binnen, bovenop Montevergine di Mercogliano. In de keiharde regen werd de droom van Koen Bouwman pas op 1200 meter van de streep verstoord, toen Richard Carapaz over hem heen denderde. De Movistar-renner van Ecuador won, hij sprong in de finale op het juiste moment weg en kwam zeven seconden voor een grote groep met alle favorieten binnen. Tweede werd Davide Formolo, derde Thibaut Pinot.

Bouwman kwam als 44ste over de finish, ruim achter rozetruidrager Simon Yates en Tom Dumoulin, maar die uitslag vertelde niet het verhaal. Bouwman was (samen met Carapaz) de man van de dag. Eenmaal bij de bus gaf het 24-jarige talent van Lotto-Jumbo, die dit jaar forse vooruitgang heeft geboekt in het klimmen, toe dat hij aan de zege had geroken.

Nadat hij op de slotklim wegreed uit een kopgroep van zeven man groeide het vertrouwen, alhoewel de tweeënhalve minuut marge aan de voet niet afdoende leek. ,,Ik heb er zeker in geloofd. Ik denk dat ik bergop de sterkste was in de kopgroep en ben zo hard als ik kon omhoog gereden. Het is jammer dat je dan een kilometer voor de finish wordt teruggepakt."

Toch wilde Bouwman niet teveel bij de pakken neerzitten en juist het goede gevoel meenemen naar het vervolg van de Giro. Zijn vorm is goed, zijn neus voor de juiste ontsnapping ook en er komen nog meer kansen. Bovendien draait zijn team goed. George Bennett handhaafde zich zonder problemen in het klassement en Enrico Battaglin sprintte nog naar een vierde plaats.

In het klassement waren er dus geen grote verschuivingen, hoewel ritwinnaar Carapaz een sprongetje maakte naar de achtste plaats. Opmerkelijk was de valpartij bergop van Chris Froome. Op het kletsnatte wegdek schoof hij in een bocht plots onderuit. Vlak voor Tom Dumoulin, maar de Sunweb-kopman bleef overeind. Froome kon echter weer snel terugkeren en kwam met de schrik vrij.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Finish

Carapaz bleef uit handen van het peloton. De renner van Movistar wint verrassend.

Nog 500 meter

Carapaz is nu alleen aan de leiding. Hij heeft Bouwman gegrepen.

Nog 1 km

Demarrages uit het peloton. Cherel en Carapaz komen achter Bouwman aan.

Nog 2 km

Team Sky jaagt op Bouwman. Het wordt heel krap. Mohoric en Polanc worden ingerekend. Montaguti zit ertussen. In de stromende regen.

Nog 3 km

Team Sky neemt over in het peloton. Montaguti nadert ondertussen Bouwman.

Nog 3 km

Demarrage Bouwman! Op het buitenblad knalt hij richting de finish. Houdt hij stand?

Nog 4 km

Gesink is in het de overgebleven peloton met Bennett. Het peloton zit al op een halve minuut van de eerste groep.

Nog 4 km

Het was niet de ketting van Froome, maar een valpartij van hem. De schade lijkt mee te vallen.

Nog 5 km

Kort problemen voor Froome. Zijn ketting leek dienst te weigeren. Hij wordt nu door Ellissonde en Poels terug naar de groep met favorieten gebracht.

Nog 5 km

Oei, oei. Nog 35 seconden voor Bouwman en zijn drie medevluchters. Dit wordt heel krap!

Nog 7 km

Ook voor Villella valt zo het doek. Hij buigt zijn hoofd. Nog vier koplopers. Bouwman maakt nog kans op de dagzege.

Nog 8 km

Torres en Van der Sande zijn ingerekend door het peloton. Villella bungelt er nog tussen.

Nog 9 km

Het peloton is inmiddels echt verkleind. Nog ongeveer 50 renners zitten erbij. De vier vooraan hebben nog minder dan een minuut voorsprong.

Nog 10 km

Van der Sande, Torres en Villella zijn gelost uit de kopgroep. De vier sterksten zijn over, onder hen Bouwman. Ze hebben een dikke minuut op het peloton.

Nog 11 km

En daar gaat Bouwman! Hij is sterk. Montaguti en Mohoric gaan met hem mee. De rest staat op kraken.

Nog 12 km

De zes vluchters sluiten aan bij Mohoric. De zeven zijn weer samen.

Nog 13 km

Mohoric gaat nu alleen. Hij krijgt een beetje ruimte, maar het peloton komt met rasse schreden naderbij.

Nog 13 km

Van der Sande probeert het weer. Mohoric sluit aan, gevolgd door Polanc. Haig doet het beulswerk in het peloton.

Nog 15 km

Het verschil tussen de koplopers en het uitgedunde peloton is 1.40 minuten. Voor Van der Sande is dat het teken om te vertrekken. Bouwman kijkt de kat uit de boom terwijl anderen achtervolgen.

Nog 17 km

Veel mensen lossen door het moordende tempo. Onder andere Morabito en Reichenbach rijden achter het peloton. Maar het zijn er nog veel meer.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

 1. Samenvatting | Heracles Almelo - Telstar
  PREMIUM
  Play
  VIDEO

  Samenvat­ting | Heracles Almelo - Telstar

  28 oktober
 2. Samenvatting etappe 8: Roglic pakt z'n tweede ritzege
  Play

  Samenvat­ting etappe 8: Roglic pakt z'n tweede ritzege