Volledig scherm
Evert Bleuming wordt ondervraagd door Thijs Kemperink en Laurens ten Den. © Emiel Muijderman

Niets is te gek in De Grote FC Twente Degradatieshow

Eddy Achterberg in korte broek als kastelein en burgemeester Onno van Veldhuizen die plotseling met hondje Didde aan de lijn het podium komt opgelopen; niets is te gek in 'De Grote FC Twente Degradatieshow'.

Zijn hondje had drugs geroken en daarom moest het theater worden ontruimd, vertelde Van Veldhuizen tegen FC Twente-speaker Jan Bruins en de 1.200 bezoekers in het Wilminktheater. Het was een vette knipoog naar die avond in april vorig jaar, toen het bij een politie-inval in het home van Vak-P helemaal uit de hand liep en speaker Bruins opriep tot ontruiming van De Grolsch Veste.

De spontane medewerking van Van Veldhuizen aan de show tekent het informele en licht chaotische karakter van de revue rond de degradatie van FC Twente, die twee avonden wordt opgevoerd. Het is een show waarin de lach gepaard gaat met een serieuze ondertoon. Cabaretier Thijs Kemperink hield de Twentefans voor dat 'je schoenen vanzelf wel een keer weg zijn als je er te lang hebt naast gelopen'. Kern van de boodschap: FC Twente moet weer een volksclub worden, die in de subtop van de eredivisie speelt en niet weer een te grote broek aantrekken.

Evert Bleuming

Hoofdscout Evert Bleuming werd ook nog even aan de tand gevoeld door Laurens ten Den, want Bleuming is volgens Ten Den 'specialist in degraderen'. In 1983 maakte hij als speler de degradatie naar de eerste divisie mee en dit jaar als hoofdscout. Bleuming herinnerde aan de woorden, die voorzitter Ferdinand Fransen bij de degradatie in 1983 sprak:'Iedereen blif en volgend joar promoveert wie weer'. Aldus geschiedde. "En nu maken ze dat ze wegkomen richting Udine om daar de zakken te vullen", aldus Ten Den, Bleumings voorzet inkoppend met een verwijzing naar de transfer van Hidde ter Avest naar Udinese.

Volledig scherm
Supportersvereniging Stokkum-Oost. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.