Volledig scherm
© Lars Smook

Haaksbergen duikt in rode cijfers, lasten inwoners omhoog

HAAKSBERGEN - Stijgende kosten slaan een gat in de gemeentelijke spaarpot. Inwoners moeten bijspringen om de gemeente vanaf 2023 weer zwarte cijfers te laten schrijven.

‘Het hoge voorzieningenniveau in onze gemeente vraagt een offer van onze inwoners’, schrijft het college van B en W in de vanmiddag gepresenteerde kadernota 2020, waarin de verwachte inkomsten en uitgaven voor volgend jaar worden beschreven. Daaruit blijkt dat Haaksbergen na dit jaar in de rode cijfers duikt. Alle zeilen moeten worden bijgesteld om Haaksbergen vanaf 2023 weer te laten plussen. Dat betekent onder meer dat de lasten voor inwoners stijgen en de nieuwbouw van Het Assink lyceum wordt uitgesteld.

Ozb 10 procent omhoog

De ozb voor een woning met een gemiddelde waarde van 2,3 ton bedraagt nu 308,79 euro. Dat is 28 euro meer (9,9 procent) dan het landelijke gemiddelde. Toch moet de inwoner dieper in de buidel tasten om de gemeente bij te staan. Als het aan het college ligt, stijgt de ozb namelijk met zo’n 10 procent. Dat betekent dat woningeigenaren volgend jaar bij genoemd voorbeeld 31 euro meer gaan betalen en daarmee uitkomen op 339,79 euro. Voor eigenaren en gebruikers van bijvoorbeeld bedrijfs- en winkelpanden is de stijging nog forser. Zij krijgen te maken met een lastenstijging van respectievelijk 300 en 180 euro per jaar.

Bouw Het Assink uitgesteld

Om enigszins geld in kas te houden, is de nieuwbouw van Het Assink lyceum uitgesteld. Voor het nieuwe schoolgebouw is zo’n 20 miljoen euro nodig, waarvan 10 miljoen al is gereserveerd. Die 20 miljoen kan de gemeente echter niet opbrengen, de gereserveerde 10 miljoen pas vanaf 2024. De schoolleiding en het bestuur van Het Assink lyceum zegt ‘verbijsterd en teleurgesteld te zijn dat realisatie van nieuwbouw met in ieder geval 3 à 4 jaar lijkt te worden uitgesteld.’

Kulturhus redden

Beter nieuws is er voor de clusterschool Holthuizen/Ariëns. Die moet de deuren van een nieuw schoolgebouw in 2022 kunnen openen. B en W willen hiervoor 4 miljoen euro reserveren. En om het noodlijdende Kulturhus van een mogelijk faillissement te redden, wil het college de huidige subsidie van 499.000 euro de komende jaren verhogen met 60.000 euro. Dat is het bedrag dat het Kulturhus zegt nodig te hebben om vanaf volgend jaar met een nagenoeg sluitende exploitatie te kunnen komen.

Enschede e.o.