Volledig scherm
Burgerinitiatief BUIN, met Bennie Wielens en Peter Has, heeft een plan opgesteld om het kulturhus als coöperatie verder te laten gaan. © Annina Romita

Kulturhus in Haaksbergen is de huiskamer voor
de hele samenleving

HAAKSBERGEN - Het Kulturhus wordt mogelijk omgevormd tot coöperatie, waar diverse betrokkenen deel van uitmaken. Dat stelt Burgerinitiatief BUIN voor in een rapport op verzoek van de gemeente.

In zo’n coöperatie kunnen huidige gebruikers als revuegezelschap Allô Jannaô, de kunstkring, koren als ClipperS Crew Singers plaatsnemen, net als schoolbesturen van Het Assink lyceum en De Keender. Ook zorginstellingen als Livio worden daarvoor benaderd. Doel is om het kulturhus echt als huiskamer voor heel de Haaksbergse samenleving te laten fungeren, onder het motto ‘het kulturhus van ons allemaal’. Iedere organisatie heeft een vertegenwoordiger die de algemene ledenvergadering bijwoont. Het plan is al met beoogde deelnemers besproken.

Overgang

Het kulturhus zal ook meer samenwerking zoeken met verwante instellingen in de omgeving, zoals kulturhus Borne. Te denken valt aan delen van Backoffice, benodigdheden voor financiële sturing, websites en coaching. Deze overgang kan nog dit jaar helemaal worden uitgewerkt en volgend jaar plaatsvinden, mits gemeente, raad van toezicht en Stichting Kulturhus akkoord gaan met het plan.

Gratis

Daar zit nog wel een flik obstakel, met name op financieel vlak. BUIN vindt dat het kulturhus nieuwe stijl met een schone lei moet starten. Dat betekent dat de gemeente schulden, met name achterstallige huur van ruim 200.000 euro, kwijt moet schelden en dat de kosten van de overgang worden gedragen. Daarnaast stelt BUIN voor dat de gemeente het vastgoed overneemt van het kulturhus en ‘gratis’ ter beschikking stelt. De gemeente koopt het gebouw van de voormalige obs Het Dorp dan terug van de stichting. Het theater is al eigendom van de gemeente.

Consequenties

Daar staat tegenover dat er geen subsidie meer wordt gevraagd voor de verschillende culturele activiteiten, op de exploitatie van de bibliotheek na. BUIN stelt een landelijke VNG-norm voor, maar die bestaat niet volgens wethouder Louis Koopman. Hooguit een gemiddelde van 14 euro per inwoner. De gemeente berekent op dit moment welke consequenties de voorstellen van BUIN hebben en hoe dat op de begroting van Haaksbergen uit zou werken. Koopman ziet positieve kanten aan het voorstel, maar is met name over de financiële uitwerking niet zo enthousiast.

Ombouw

Het kulturhus krijgt jaarlijks 499.000 euro subsidie van de gemeente. Voor 2020 hadden B en W een verhoging van 60.000 voorgesteld. Zonder huur voor theater en school en met een gemiddelde bijdrage voor de bibliotheek, zoals die landelijk door gemeenten wordt gehanteerd, zouden de jaarlijkse ‘kosten’ op een vergelijkbaar bedrag uitkomen. Maar met de aankoop van het schoolgebouw, de kosten van ombouw van de organisatie en het kwijtschelden van de schulden komt daar nog een flinke kostenpost bij.

  1. Sterren Stralen-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    Sterren Stra­len-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    NEEDE/EIBERGEN - De grote kerstboom van de actie ‘Sterren Stralen’ van de Rotaryclubs Neede en Haaksbergen komt dit jaar uit Beckum. Na een oproep meldde zich de familie Winters met een mooie grote spar uit haar tuin. De boom werd afgelopen weekend gezaagd en naar de plek gebracht waar sinds 2004 elk jaar lichtjes voor het goede doel worden ontstoken: op de driesprong van Eibergen, Haaksbergen en Neede bij het voormalige Danspaleis en de oude N18.

Enschede e.o.