Volledig scherm
Het Assink lyceum, locatie Bouwmeester. © Google Streetview

Raad schiet op kadernota Haaksbergen: geen N18, wel Het Assink

HAAKSBERGEN - Stel de N18 maar uit, net als investeringen in ICT.  Reserveringen voor nieuw beleid, vergeet het maar. En: zoek naar een oplossing voor de nieuwbouw van Het Assink.

De gemeenteraad was zelden zo unaniem als dinsdagavond. De fracties voelen weinig voor de voorstellen die het college van B en W in de kadernota doet. Op een aantal punten lopen de ideeën wat uit een, maar zeker het uitstellen van nieuwbouw voor Het Assink lyceum stuit op breed verzet. Net als de aanpak van de oude N18 als er voor andere (belangrijkere) zaken geen geld is.

Kulturhus dependance van Assink

Het kulturhus is zo’n onderdeel, waar de meningen uiteen lopen van: er is meer nodig van 60.000, tot maak er een dependance van Het Assink van. „De Bouwmeester (het theater in de school, red.) is het meest succesvolle theater, de voorstellingen zijn altijd uitverkocht en het programma kent een breed publiek”, aldus Patrick ten Voorde (CDA).

Veel bijval voor de suggestie van andere partijen en het college. Minder bijval was er voor de beantwoording van burgemeester en wethouders, na de eerste bespreekronde, waarbij opnieuw alle partijen zich niet gehoord voelden.

Ene oor, andere oor

Zo had scheidend raadslid Edith van Spiegel (D66) in haar laatste raadsvergadering het gevoel dat hun inbreng het ene oor in ging en het andere weer uit, ervoer Bart Woortman (VVD) de beantwoording als: „Dit is de enige optie en jullie hebben het er mee te doen.”

En ook de ontkenning van het college hiervan in de beantwoording van de tweede ronde, riep opnieuw een boze reactie op. Met name omdat het Assink lyceum, voor alle partijen prioriteit nummer 1, volgens Scholten in augustus nog niet in de ontwerpbegroting voor 2020 opgenomen kan worden, omdat daar teveel werk voor nodig is. Ten voorde: „We hebben 3,5 maand verprutst door niet met elkaar te spreken over alternatieven. Als u als college in augustus met alternatieven voor het Assink op tafel komt, dan is het aan ons als raad om te beslissen of het wel of niet kan.”

Geen zon, zee, strand

De partijen verwachten dat het college een fikse portie werk verzet, en op 16 augustus met nieuwe plannen komt, waar ook voor de nieuwbouw van het voortgezet onderwijs opties zijn opgenomen. Zo is er tijd om de definitieve behandeling van de kadernota, op 28 augustus goed voor te bereiden. „Geen zon, zee en strand”, opperde Jeffrey Rouwenhorst (DJW), maar ‘hard buffelen’, zoals Woortman adviseerde.

Enschede e.o.