Volledig scherm
© Emiel Muijderman

De 8 opvallendste uitspraken uit Hengeloos Peil

HENGELO - Hengeloos Peil, het politiek café van deze krant, ging het over de actuele ontwikkelingen in de binnenstad en het instellen van blauwe zones. De opvallendste uitspraken op een rij. 

1. “Het mantra ‘we zien wel het komt wel goed’, heerst op het gemeentehuis”

Volledig scherm
Het nieuwe Stadskantoor © Carlo ter Ellen DTCT

Wiert Wiertsema, fractievoorzitter van Pro Hengelo, sprak bovenstaande uit tijdens een discussie over het instellen van blauwe zones. In meerdere straten rondom het centrum is een aanvraag gedaan voor een blauwe zone. Als straks het Stadskantoor klaar is, vreest men voor 700 parkerende ambtenaren. Soortgelijke problemen ontstonden al eerder rond het ROC van Twente.

2. “Ik denk dat je juist moet proberen om meer mensen op de fiets te krijgen”

Wim Salomons, verkeersdeskundige, hoopt dat de ambtenaren straks op de fiets naar het Stadskantoor gaan. Hij pleit onder andere voor e-bikes. „In Enschede zagen we eenzelfde soort beweging, daar is het betaald parkeren opgeschoven tot na de Singel. Hengelo zou daar lering uit moeten trekken.”

3. „We zijn in gesprek met de eigenaar van De Brink, om daar een nieuwe bestemming te krijgen”

Volledig scherm
Archieffoto De Brink © Carlo ter Ellen

Wethouder Gerard Gerrits toen hij uitleg gaf over ontwikkelingen in de binnenstad. „Je moet voorzichtig gesprekken voeren, omdat er ook ondernemers in de Brink zitten die hun brood daar verdienen. We zouden graag een nieuwe bestemming zien, denk aan wonen. De eigenaar van het pand heeft daar oren naar.”

4. „De communicatie tussen winkeliers en gemeente is moeizaam”

Johan Schomaker (regioadviseur InRetail, belangbehartiger middenstand) zou het liefst zien dat de gemeente Hengelo een ‘kom in actie’-traject start. Winkeliers, vastgoed en de gemeente zouden in gesprek moeten gaan en tot een plan moeten komen. „Als de gemeente met de stakeholders om tafel wil, zetten wij dat in gang.”

5. „Ik constateer dat er de laatste tijd meer positiviteit is over de binnenstad”

Volledig scherm
Centrummanager Anja Timmer © Emiel Muijderman

Anja Timmer, stadsmanager, in de discussie over de binnenstad. „We doen ons stinkende best om Hengelo weer op de kaart te zetten. Een aantal grote ketens investeren in de winkels in Hengelo. Er zit weer wat beweging in.”

6. „De sloophamer moet in de Lambertuspassage”

Hanneke Steen, fractievoorzitter CDA, in de discussie over de binnenstad. „We zien nog zo weinig van alle plannen. Dit college zit al een jaar, er is tijd genoeg geweest om dingen te doen.” Wethouder Gerard Gerrits schat dat de plannen voor de Lambertuspassage er binnen een maand liggen. 

7. „We zijn in gesprek met de Hema, zij zouden kunnen verhuizen”

Volledig scherm
Foto ter illustratie © GinoPress B.V.

Wethouder Gerard Gerrits heeft nieuws over de Hema, maar maakt het weinig concreet. Gaan ze verhuizen? „Misschien wel, misschien niet. Wij stimuleren dat de Lambertus vrij wordt gesteld en dat we daar groen toevoegen. Bos op het Kerkplein kun je dat noemen.”

8. „Ik kan zo tien horeca-initiatieven noemen”

Gerard Gerrits over nieuwe ondernemers die zich in Hengelo willen vestigen. „Ik kan zo tien horeca-intiatieven noemen. Wij bespreken dat met de Koninklijke Horeca Nederland Hengelo en SCH (Stichting centrummanagement Hengelo, red.) We gaan niet zomaar toevoegen, zeker niet als het om winkelmeters gaat.” 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.