Volledig scherm
Politiek Café Hengeloos Peil is elke tweede maandag van de maand te bezoeken in brasserie So Nice van het Rabotheater. © Hengeloos Peil

Hengeloos Peil over afval, AED's en nominatie Persprijs

HENGELO - Politiek café Hengeloos Peil start het nieuwe seizoen maandag 11 september met een discussie over de omstreden inzameling van restafval.

Te gast zijn Eddy van Essen, fel tegenstander van omgekeerd inzamelen, voorzitter André Mosman van de Gehandicaptenraad, fractievoorzitter Floor van Grouw van de SP en wethouder Marcel Elferink. 

Van Essen hekelt het systeem waarbij de grijze Otto's worden ingenomen en inwoners voortaan met een afvalzak naar een ondergrondse container moeten lopen. Hij wijst op de problemen die gehandicapten en ouderen daarbij ondervinden. Bovendien is er volgens hem te veel onduidelijkheid over de afstand naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container. 

Locatieplan

In een procedure die hij aanhangig maakte besliste de Raad van State onlangs dat er eerst een locatieplan moet komen voor deze containers, zodat mensen formeel bezwaar kunnen maken.

Mosman van de Gehandicaptenraad wil dat mensen uit zijn achterban hun container desgewenst kunnen houden. De gemeente zou aan dat verzoek tegemoet willen komen. De SP is voorstander van het nieuwe systeem. Floor van Grouw wil wel 'enkele aanpassingen' bepleiten. 

Hart Safe

Tweede onderwerp is Stichting Twente Hart Safe van Hengeloër Henk Poort. Nadat hij zelf een hartinfarct kreeg, besloot Poort dat heel Twente van AED's ofwel defibrillatoren moest worden voorzien. Mede door zijn onvermoeibare strijd om dat voor elkaar te krijgen zijn in de afgelopen tien jaar naar hij aangeeft 'honderden levens gered.'

Ook Bas van Wakeren, raadslid van ProHengelo, zit aan tafel. Hij is degene die het onderwerp AED's regelmatig op de politieke agenda weet te krijgen. De column wordt uitgesproken door Berto Mulder, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo.

Nominatie

Nieuw in Hengeloos Peil is de maandelijkse nominatie voor de Persprijs die in de laatste aflevering van het seizoen in juni 2018 wordt uitgereikt. De nominatie die in de uitzending bekend wordt gemaakt is voor hem of haar die Hengelo op een constructieve, aansprekende manier onder de aandacht heeft gebracht.

Hengeloos Peil is een initiatief van De Twentsche Courant Tubantia in samenwerking met Radio Hengelo TV en de Schouwburg Hengelo. Het programma maandag begint om 19.00 uur in Brasserie So Nice van het theater en is live te volgen via de site van Radio Hengelo TV.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.