Volledig scherm
Politiek café Hengeloos peil wordt elke tweede maandag van de maand gehouden in brasserie So Nice van de Schouwburg Twente. © Hengeloos peil

Hengeloos Peil over het ziekenhuis

De toekomst van het ziekenhuis Hengelo staat centraal in Politiek café Hengeloos Peil maandagavond.

HENGELO Het college van B en W doet alle mogelijke moeite om een volwaardig basisziekenhuis in Hengelo overeind te houden. Maar zijn die inspanningen voldoende?

Ziekenhuisgroep Twente met ziekenhuizen in Hengelo en Almelo wil vijftien miljoen bezuinigen. Deze maand wordt duidelijk hoe dat zal uitpakken. Sluiting van de 24 uurs-afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH) is een scenario, waartegen het college en de gemeenteraad zich verzetten. Ook patiëntenstops kunnen aan de orde komen.

Wethouder Jan Bron zit aan tafel. Het overbrengen van SEH naar Almelo is voor hem onaanvaardbaar. Maar ZGT is in haar besluitvorming tamelijk autonoom. Verzekeraar Menzis zou te weinig budget geven aan het ziekenhuis. Dat heeft ZGT verteld aan raadsleden.

De raad nam een motie aan waarbij het college werd opgeroepen 'de onderhandelingen tussen partijen nauwlettend te volgen.' In de motie is de dreiging verpakt om polissen bij Menzis op te zeggen.'

Handtekeningen

Ook de SP, die wekelijks, demonstreert en handtekeningen verzamelt voor behoud van een volwaardig ziekenhuis praat mee in het politiek cafe. Mogelijk schuift ook Eddy Rijk aan, voorzitter van de Hengelose huisartsenvereniging.

Zgt is ook uitgenodigd, maar zolang er nog geen definitieve beslissing is gevallen wil ZGT niet meepraten. Menzis, dat vele verwijten krijgt, had als voorwaarde gesteld dat ook ZGT aan tafel zit. Nu die weigert, blijft ook Menzis weg.

Tweede onderwerp is het boek 'Hoe mooi is Hengelo wel niet?' dat is samengesteld door Gijs Eijssink, voormalig journalist van deze krant. Hij vertelt over zijn beweegredenen. De colum wordt verzorgd door kunstorganisator en kunstenaar Pier van Dijk.

De muziek wordt verzorgd door Wouter Asveld uit Enschede. Hij begon met liedjes schrijven toen hij in 2009 in Groningen Internationale Betrekkingen studeerde. Hij verzorgde straatoptredens en zingt zijn liedjes op open podia.

Hengeloos Peil is een samenwerking van De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV en de Schouwburg Hengelo. Het programma, live te volgen via de radio, in de brasserie So Nice van de schouwburg begint om 19.00 uur en duurt tot 20.00 uur.

 1. Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeergarage MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeerga­ra­ge MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  ENSCHEDE/HENGELO – Na een familiebezoek in het MST in Enschede komt Debby Nijenhuis zaterdagmiddag opeens voor een zeer onaangename verrassing te staan. De 47-jarige Hengelose ziet bij de slagboom dat ze een boete van 455 euro open heeft staan, gelijk aan ruim 32 dagen parkeren in de parkeergarage. Een fout in het systeem, zo blijkt iets later. „Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat vind ik niet het ergste. Maar ik word nu opgezadeld met hun probleem.”
 2. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
  PREMIUM
  column

  Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

  Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.