Volledig scherm
Impressie van het ontwerp voor van architectenbureau West8 Hijsch-replica Markt Hengelo. Van tweede hal met industriële geschiedenis. © Architectenbureau West 8

Hijsch op Markt Hengelo 'reinste geschiedvervalsing'

HENGELO - Een Hijsch-replica op de Markt zetten, is je 'reinste geschiedsvervalsing'. Dat zei voorzitter Hans de Gruil van de Monumentencommissie Hengelo maandagavond tijdens politiek café Hengeloos Peil. 

"Het gebouw heeft nooit op de Markt gestaan. Dus daarom zuivere geschiedsvervalsing", aldus De Gruil. "Er is volgens mij ook helemaal niets van het originele gebouw over. In die zin zou je ook kunnen pleiten voor de herbouw van het oude stadhuis."

Cultuur

Toch heeft de voorzitter namens de commissie gestemd op dat winnende ontwerp van architectenbureau West 8 uit Rotterdam. "Maar wel met twee A4-tjes aan op- en aanmerkingen." Omdat het volgens hem  als enige van de drie ontwerpen voldoet aan de twee belangrijkste uitgangspunten voor de herinrichting van de Markt: "Het plein moet worden verkleind en er moeten extra activiteiten worden ontplooid, in de vorm van een cultureel programma."

Modern

De Gruil gaat er vanuit dat bij de uitwerking van het plan het idee van een Hijsch-replica op z'n minst zal vervagen. "Ik ga uit van een moderne invulling." De Monumentencommissie heeft een belangrijke adviesrol voor de gemeente,  verderop in de procedure.

Horeca

Het ontwerp van West 8, een combinatie van de Hijsch-replica en een open markthal, rekent voor een deel van de invulling  op horeca. Berto Mulder, voorzitter van de horecabond, afdeling Hengelo liet tijdens Hengeloos Peil weten zo zijn twijfels te hebben over de kans op slagen daarvan. "Ik zie geen mensen daar naar het café gaan. Het plein is gewoon niet gezellig. Er is ook geen enkel pand dat op dit moment geschikt is voor de  vestiging van daghoreca."

 1. Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeergarage MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeerga­ra­ge MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  ENSCHEDE/HENGELO – Na een familiebezoek in het MST in Enschede komt Debby Nijenhuis zaterdagmiddag opeens voor een zeer onaangename verrassing te staan. De 47-jarige Hengelose ziet bij de slagboom dat ze een boete van 455 euro open heeft staan, gelijk aan ruim 32 dagen parkeren in de parkeergarage. Een fout in het systeem, zo blijkt iets later. „Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat vind ik niet het ergste. Maar ik word nu opgezadeld met hun probleem.”
 2. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
  PREMIUM
  column

  Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

  Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.