Volledig scherm
In Beckum en Oele zijn de grijze otto's al ingenomen. © Christian van der Meij

Van Essen gaat door met kruistocht tegen Hengelo's afvalbeleid

HENGELO - Hij weet van geen ophouden. Eddy van Essen gaat vol gas door met zijn kruistocht tegen het afvalbeleid van de gemeente Hengelo. Binnenkort stapt hij opnieuw naar de Raad van State.

Dat kondigde Van Essen maandagavond aan in politiek café Hengeloos Peil, van de Twentsche Courant Tubantia en  Radio Hengelo TV. Hij is een van de fanatiekste tegenstanders van het nieuwe systeem van omgekeerd inzamelen. Dat houdt in dat de grijze otto's worden ingenomen en de inwoners voortaan zelf hun zakje restafval moeten wegbrengen naar een ondergrondse container.

Locatieplan

Van Essen verzet zich tegen dat systeem, omdat ouderen en mensen die slecht ter been zijn daardoor in de problemen komen. In een procedure die hij aanhangig maakte, besliste de Raad van State afgelopen zomer dat er eerst een locatieplan moet komen voor de ondergrondse containers, zodat mensen formeel bezwaar kunnen maken. Sinds vorige week ligt dat plan ter inzage.

Van Essen is voornemens om ook dat plan aan te vechten bij de Raad van State. In een eerder ontwerp telde de stad 223 ondergrondse containers, dat worden er nu 283. Maar volgens Van Essen worden er nog steeds meer weggehaald dan erbij komen. Per saldo zouden het er dertig minder worden. Uitgangspunt is nog steeds een gemiddelde brengafstand van 250 meter. "Dat gebeurt negens in Nederland"", schamperde Van Essen.

Motie

Leo Janssen (Lokaal-Hengelo) kondigde in Hengeloos Peil aan dat hij dinsdagavond in de raadsvergadering samen met Lid Van Veen opnieuw een motie over het afvalbeleid zal indienen. Die beoogt onder andere dat Hengeloërs zelf mogen beslissen of ze hun grijze otto willen houden.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.