Hoe woon jij? Vergelijk jezelf met de rest van Nederland

Hoe woont NederlandNaar binnen gluren doen we allemaal wel eens stiekem. En het gras is altijd groener bij de buren, nietwaar? Ben jij benieuwd hoe de rest van Nederland woont? Wij hebben onderzoek gedaan en de antwoorden vind je onderaan dit artikel in de tool, waar je jouw eigen woonsituatie met anderen kunt vergelijken. De opvallendste resultaten eerst op een rijtje.

Feiten & cijfers

Er gaat niets boven Limburg
Van alle landgenoten hebben Limburgers het meeste budget beschikbaar voor verbouwingen, Groningers het minste. Limburgers zijn ook vaker dan anderen bereid om geld voor een verbouwing te lenen.

19%
Groningers zijn het meest bereid om hun (schoon)ouders in huis te nemen.

4% 
van alle ondervraagden heeft een robotstofzuiger, net iets meer mannen dan vrouwen en vaker jongeren dan ouderen. Ondanks de mogelijke voordelen van domotica en andere slimme apparatuur staat dit vast: hoe ouder de mens, hoe minder 'slim' het huis.

Oud spul
Bijna de helft van alle ondervraagden uit de provincie Utrecht geeft aan géén tweedehands meubelstukken in huis te hebben.

De helft van de huizen heeft 2 of meer wc's.

Kopen of huren?
Er wordt minder gehuurd dan gekocht in ons land: 60 procent van de Nederlanders woont in een koopwoning. In de grote steden is het aandeel koopwoningen echter lager, het gemiddelde voor Noord- en Zuid-Holland komt daardoor onder de 50 procent. Landelijk neemt het aandeel koopwoningen al jaren toe. Zo was dat in 1985 nog maar 42 procent.

Het onderzoek

Bijna 2.000 Nederlanders werden afgelopen zomer in opdracht van deze krant ondervraagd over hun woonsituatie, hun woondromen en hun mening over een aantal (maatschappelijke) stellingen. 

Ben jij benieuwd naar hun antwoorden? Je vindt ze via de tool hieronder. Om de uitkomsten voor jou extra relevant te maken, kun je bekijken hoe vrouwen, mannen en je leeftijdsgenoten hebben geantwoord op de 48 vragen. Ben je meer geïnteresseerd in de antwoorden per provincie? Ook daarop kun je zoeken door te klikken op 'provincie'.

Hoe werkt het?

Simpel: je selecteert hieronder welke sexe jij het meest op jezelf van toepassing vindt, daarna kies je in welke leeftijdscategorie je valt. Of in welke provincie je woont.

Vervolgens selecteer je over welk thema (onderwerp of ruimte in en om het huis) je meer wilt weten.

Tot slot kies je over welk onderwerp je binnen dat thema meer wilt weten, en worden de antwoorden getoond die jouw leeftijds- en geslachtsgenoten hebben gegeven.

Wil je toch liever iets anders weten? Klik dan op 'begin opnieuw'.

Dus, als je wilt weten of het 'normaal' is dat jij je (schoon)ouders liever niet in huis neemt als het erop aan komt, grijp je kans en check het hieronder.

Volledig scherm
© Erick Brinkhorst