De plaats delict in Gronau (inzet: advocaat Philippe Schol)
Volledig scherm
De plaats delict in Gronau (inzet: advocaat Philippe Schol) © Dennis Bakker/News United

Hoe we op de redactie te werk gingen bij de schietpartij op advocaat Schol

Over OnsIn Over Ons geven wij de lezer regelmatig een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Hoe gaan wij te werk op onze redactie, welke keuzes maken wij als redactie en welk verhaal schuilt er achter een verhaal van onze verslaggevers? Vandaag blikken we terug op de dag van de schietpartij op advocaat Schol. 

Het is woensdag een uur of half 12 als ik een push-melding van Tubantia op mijn mobiele telefoon zie oplichten. Snel spiek ik even op mijn scherm;  in Gronau is een Enschedese advocaat neergeschoten. Ik schrik van het nieuws. Met de recente moordaanslag op advocaat Derk Wiersum nog vers in het geheugen, is dit een heftige gebeurtenis met mogelijk grote impact.

Ik zit in een vergadering in Den Bosch met de hoofdredacteuren van de andere regionale titels van dpg media; we zijn te gast bij het Brabants Dagblad. Ik loop de vergadering even uit om naar de redactie te bellen; er zijn inmiddels drie verslaggevers met het nieuws bezig, een ervan is al ter plaatse om daar informatie te verzamelen. Tijdens de vergadering volg ik op afstand de verrichtingen van de redactie via onze mobiele app en website. Ik ben vandaag - noodgedwongen - gewoon een nieuwsconsument.

Hoofdredacteur Martha Riemsma
Volledig scherm
Hoofdredacteur Martha Riemsma © Frans Nikkels

Om 12.31 uur volgt de volgende push-melding; we melden nu de naam van de advocaat. De nieuwsberichten volgen elkaar vervolgens snel op. Om 14.46 melden we dat de Coördinator Terrorismebestrijding wist dat de advocaat bedreigd werd. Er is de reactie van minister Grapperhaus, er is het nieuws van de mogelijke link met een eerder beschoten sportschool in Losser, er is een ooggetuige die op video vertelt wat ze gezien heeft…

Er bouwt zich op onze site al snel een dossier op rondom de aanslag op de advocaat. Tegen een uur of zeven ’s avonds pushen we die dag tot slot een video waarin een verslaggever op een rij zet wat we die dag te weten zijn gekomen over de kwestie. Op de terugweg uit Den Bosch luister ik naar het Radio 1-journaal en hoor dat Tubantia wordt gebruikt als bron voor het nieuws rondom de aanslag. 

Al met al zijn er die dag bijna 300.000 mensen die onze site en app bezoeken, bekijken 600.000 mensen (niet alleen op Tubantia.nl maar ook via AD.nl) onze video’s en is de verslaggeving van Tubantia een belangrijke bron voor de landelijke media. Voor de krant van de volgende dag maken we aan het eind van een hectische dag de balans op. We openen de krant op de voorpagina met de kop: ‘Bedreigd, beschermd en toch beschoten’, een veel treffender samenvatting in vijf woorden was er niet te bedenken. Gelukkig kunnen we gedurende de dag op onze website melden dat de toestand van de advocaat is verbeterd. 

Quote

Ik hoor dat Tubantia wordt gebruikt als bron voor het nieuws rondom de aanslag

Martha Riemsma, hoofdredacteur

Hoe anders was zo’n dag tien of vijftien jaar geleden verlopen? Toen we met één deadline per dag werkten, namelijk alleen die van de krant ’s avonds om 23.00 uur? Ons vak is wat dat betreft in korte tijd radicaal veranderd. Niet als het gaat om de kern van het werk - uitzoeken hoe het zit en verslag doen van wat gebeurt - wel als het gaat om de snelheid waarmee en de manieren waarop we het nieuws brengen.

Het nieuws komt zelfs gedurende de dag naar u toe via push-meldingen op uw mobiele telefoon (aan en uit te zetten!). Het hoort bij een redactie anno 2019. We zijn al lang niet meer alleen een krant, onze site en app zijn onmisbare platformen geworden die we steeds beter weten te bespelen. 

  1. Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
    Achter de Schermen

    Fotojourna­list Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan vol­doen’

    ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid.