Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportverslaggever’

Over OnsAls klein jochie wist Leon ten Voorde al dat hij sportjournalist wilde worden. “Ik voetbalde iedere dag op het pleintje en zag al vrij snel dat mijn vriendje veel beter was dan ik.” Dat vriendje, Erik ten Hag, werd profvoetballer bij FC Twente en is nu de hoofdtrainer van Ajax. Leon ten Voorde werd voetbalanalist en clubwatcher bij De Twentsche Courant Tubantia. We vroegen Leon ten Voorde naar de - volgens hem- mooiste doelpunten ooit. 

De mooiste doelpunten hebben impact

“Iedere goal die Messi maakt, vind ik mooi”, zegt Leon ten Voorde als het gaat over mooie goals. Maar het zijn niet dat soort fraaie en frivole doelpunten die in zijn persoonlijke rijtje met mooiste goals aller tijden staan. “Voor mij persoonlijk was het mooiste doelpunt ooit de winnende goal van Marco van Basten tijdens het EK in 1988 in de wedstrijd tegen Duitsland. Hij krijgt een pass van Jan Wouters en scoort daarmee de 2-1 en het winnende doelpunt”, herinnert Ten Voorde zich. “Alle voetballiefhebbers kennen dit moment. Het was in een andere tijd, de tijd dat we de Duitsers nog moffen noemden, de tijd waarin Duitsland altijd beter was dan Nederland en wij maar niet van ze konden winnen. En toen scoorden wij als Nederland, één minuut voor tijd, de winnende goal. Dat maakte zo ontzettend veel los, het was een bevrijdingsfeest. We wonnen in Duitsland van Duitsland. Dit was dé revanche na de grote deceptie in 1974 waarbij we de WK-finale hadden verloren van Duitsland. Het was dus meer de impact van de goal dan de schoonheid ervan.”

Goal Alert

De emotie als er gescoord wordt is echt veranderd

De emotie bij doelpunten is door de VAR wel veranderd, vindt Ten Voorde. Het publiek wil letterlijk niet te vroeg juichen. “Je merkt dat het publiek een beetje onrustig wordt van die VAR en soms ook geïrriteerd. Ik merk het zelf ook als ik op tv voetbal kijk of als ik zelf in het stadion zit. Als er gescoord wordt, wacht je toch eerst even de VAR af” Het heeft volgens de voetbalanalist de charme van een doelpunt wat weggenomen. “Het gaat soms echt om millimeters, zeker in Engeland, daar is de techniek op dit moment nog beter dan hier. Dus je weet dat we dat hier ook kunnen verwachten.” Wat dan wel weer leuk is dat je met GoalAlert gelijk het doelpunt mee kunt kijken. 

Sportjournalist worden: lezen, veel lezen

Ten Voorde draait inmiddels al heel wat jaren mee. En nog altijd leeft hij zijn jongensdroom als voetbaljournalist. In 1988, Leon ten Voorde is dan 18 jaar, wint Nederland niet alleen het EK. Voor Ten Voorde is het ook het begin van zijn journalistieke carrière. Hij begint aan de School voor Journalistiek en schrijft als sportmedewerker voor de Twentsche Courant zijn eerste artikelen over het Twentse amateurvoetbal. “Ik ben van jongs af een sportgek. Ik was altijd fan van sportcommentator Theo Koomen. Ik bedacht bij alles mijn eigen sportcommentaren. Ik weet nog dat hij op een avond in Haaksbergen was om te spreken. Ik was een jaar of 13 en ben naar hem toegegaan om te vragen hoe ik sportjournalist kon worden. Lezen, veel lezen, zei Theo Koomen.” 

Geen carrière als prof

Natuurlijk was er ook bij hem ooit de droom om profvoetballer te worden, erkent Ten Voorde. Maar dankzij Erik ten Hag werd hij heel snel uit die droom geholpen. “Ik voetbalde iedere dag met mijn vriendje Erik ten Hag op het pleintje en bij onze club Bon Boys, en ik zag natuurlijk dat hij veel beter was dan ik. Dus ik moest iets anders gaan doen om van sport mijn werk te maken.” Vorig jaar beschreef Leon ten Voorde zijn vriendschap en de talenten van Erik ten Hag in het artikel ‘hoe eigenwijze snotneus uit Haaksbergen de beste werd’.

Herken jij dit vrolijke ventje van een jeugdteam uit Haaksbergen? Hij moet hier een jaar of 9 geweest zijn. Teamgenootjes bij Bon Boys wisten toen al: onze aanvoerder wordt ooit trainer. Momenteel gaat dat jochie - Erik ten Hag - met Ajax aan kop in de eredivisie.
Volledig scherm
Herken jij dit vrolijke ventje van een jeugdteam uit Haaksbergen? Hij moet hier een jaar of 9 geweest zijn. Teamgenootjes bij Bon Boys wisten toen al: onze aanvoerder wordt ooit trainer. Momenteel gaat dat jochie - Erik ten Hag - met Ajax aan kop in de eredivisie. © Erik ten Hag

Leon ten Voorde wordt geen profvoetballer, maar hij wordt al wel op jonge leeftijd gescout door Johan Derksen. “Ik liep in het derde jaar van de school voor journalistiek stage bij de Graafschap Bode en mijn chef had artikelen van mij doorgestuurd naar VI. Ik heb daar uiteindelijk twee jaar gewerkt, maar ik was te jong om al voor VI te werken. Achteraf was het een beetje alsof je als 16-jarige al naar Ajax gaat. Het was te vroeg, ik was daar nog helemaal niet klaar voor.” Inmiddels heeft Leon ten Voorde als sportjournalist meerdere EK’s, WK’s en verschillende Champions League-finales bijgewoond. Ook dit jaar zal hij voor het AD weer het EK volgen. “Ik heb op heel veel grote toernooien mogen werken, maar mijn allereerste wedstrijd als journalist zal ik nooit vergeten: De Zweef - Hoogeveen. Mijn moeder ging mee, want ik had zelf nog geen rijbewijs.”

Het vieren van doelpunten

Er is de afgelopen jaren veel veranderd: op de EK’s en WK’s zien we tegenwoordig de mooiste acts als er gescoord wordt. Het bescheiden sprongetje in de lucht heeft plaatsgemaakt voor handgebaren en acts die veel weg hebben van theateracts. Ten Voorde heeft er niets mee. “Hugo Sanchez is er in de jaren ‘80 ooit mee begonnen, maar ook Ronaldo doet het. Geef mij maar het bescheiden huppelsprongetje van Johan Cruijff. Of Marco van Basten die wegrende en z’n vinger omhoog stak. Maar nu met social media aapt iedereen alles van elkaar na”, ziet Ten Voorde. 

Sinds 1998 FC Twente-watcher

Ook voor Ten Voorde zelf verandert er na 1988 veel. Vanaf 1998 is Leon ten Voorde dé clubwatcher van FC Twente voor De Twentsche Courant Tubantia. En als over het over mooiste goals aller tijden gaat, mag ook de strafschoppenserie van FC Twente tijdens de bekerfinale op 24 mei 2001 niet ontbreken. “Ook hier zijn het niet per se de mooiste goals, maar het is de enige keer in mijn hele loopbaan dat ik als journalist opgesprongen ben en heb staan juichen op de perstribune.” De bekerfinale van FC Twente tegen PSV tartte volgens Ten Voorde alle voetbalwetten en iedere verwachting. “Er reisden 30.000 Tukkers naar Rotterdam voor de finale. Ik denk dat het de eerste keer was dat Nederland zag hoe groot de club FC Twente is. Het was ongekend”, zegt Ten Voorde. “Twente was kansloos voor die finale. PSV was sterk in die tijd: Van Nistelrooij, Kezman en van Bommel speelden er. In een hele saaie wedstrijd werd het 0-0, dat was eigenlijk al heel knap van FC Twente. Maar vervolgens kwamen de penalty’s. Twente kwam met 3-1 achter, tja, dan ben je weg natuurlijk.”

Bekerfinale FC Twente: meer impact dan kampioenschap

Leon ten Voorde weet nog dat Waterreus, de keeper van PSV, zich in die bekerfinale opmaakt om een penalty te nemen. “Een keeper die een penalty neemt, dat was best arrogant. Ik weet ook nog dat alle spelers van PSV al klaar stonden om de overwinning te vieren. Klaar om naar elkaar toe te rennen na de laatste penalty. Maar Sander Boschker stopt de penalty van Waterreus. Hij stopt 3 penalty’s achter elkaar en FC Twente wint de beker. Dat heeft zoveel indruk gemaakt, meer dan het kampioenschap van FC Twente in 2010, dat zag je het hele jaar al aankomen.” 

Goals en deadlines: een lastige combinatie

Strafschoppen en goals in de laatste minuut: als sportliefhebber zijn het misschien de spannendste en mooiste momenten. Als journalist heeft Leon ten Voorde een haat-liefde-verhouding met deze doelpunten. “Zo’n deadline levert behoorlijk wat druk op. Vaak schrijf je als journalist je verhaal tijdens de wedstrijd. Bij het fluitsignaal stuur je het dan door naar de eindredactie, zodat alles op tijd binnen is voor de krant van de volgende dag. Als er in de 89ste minuut gescoord wordt is dat vaak het verschil tussen verlies of winst en dat verandert nogal wat aan het verhaal.” Omdat Leon ten Voorde zelf vaak aanwezig is bij de wedstrijden van FC Twente, bekijkt hij de goals in andere eredivisiewedstrijden via apps als Goal Alert of via social media. “Het is door dit soort apps, maar ook via social media, veel eenvoudiger geworden om alle doelpunten en alle ontwikkelingen op sportgebied bij te houden. Daarom zijn we ook als voetbalwatchers online heel actief. 

  1. Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
    Achter de Schermen

    Fotojourna­list Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan vol­doen’

    ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid.