Volledig scherm
Sinds vorige week is de Deldenerstraat tussen Tuindorpstraat en spoorviaduct blauwe zone. © Jan Ankoné

Deldenerstraat in Hengelo verlost van langparkeerders

HENGELO - Het is afgelopen met vrij parkeren langs de Deldenerstraat, tussen de Tuindorpstraat en het spoorviaduct. Sinds vorige week heeft dat gedeelte officieel de status van blauwe zone. Andere straten volgen binnenkort.

Bewoners van de Deldenerstraat zijn blij met de blauwe zone. Ze kunnen nu al merken dat het werkt. „Overdag kon je je auto hier bijna nooit kwijt. Nu wel”, vertelt Stan Oude Wolbers. Samen met buurman Bert Fransen nam hij vorig jaar het initiatief voor de invoering van een blauwe zone.

Ambtenaren

Directe aanleiding daarvoor was de bouw van het nieuwe stadskantoor. De bewoners van de Deldenerstraat vreesden dat de (gratis) parkeerplaatsen voor hun huizen straks de hele dag bezet zouden worden door auto’s van gemeenteambtenaren. Daar hoeven ze nu dus niet meer bang voor te zijn.  Vorige week zijn de borden geplaatst. „Mooi op tijd, vóór de opening van het stadskantoor”, aldus Oude Wolbers.

Ontheffing

In de blauwe zone mag niet langer dan een uur geparkeerd worden, uitsluitend met een parkeerschijf. De maximale parkeerduur geldt van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur, plus op donderdag (koopavond) van 18.00 tot 21.00 uur. Bewoners kunnen een ontheffing aanvragen. Die kost 36 euro per jaar, voor een tweede auto 106,80 euro.

Op de bon

De gemeente gaat parkeerders zonder ontheffing of langparkeerders nog niet gelijk bekeuren. Komende weken blijft het nog bij waarschuwingen. Maar vanaf 15 oktober gaan overtreders zonder pardon op de bon.

Aanvragen

Er zitten nog meer blauwe zones in het vat. In navolging van de Deldenerstraat hebben ook bewoners van andere straten rond de binnenstad een aanvraag ingediend: in Thiemsland (Somerset, Algonquin, Canadian Grenadier), de Enschedesestraat (van Wolter ten Catestraat tot spoorviaduct) en Dennenbosweg (van Eikstraat tot Hazelaarweg).

Overlast ROC

Ook rond het ROC is sprake van parkeeroverlast. Daarom hebben ook bewoners van de Kerkstraat, Beckumerstraat en Dikkersplein een blauwe zone aangevraagd bij de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.