Hengelo viert feest, elders herdenkingen

Video + columnHENGELO - Bekijk hier de column uitgesproken door Marco Krijnsen in Hengeloos Peil van maandag 14 oktober.

In zijn gesproken woord van deze editie vertelt Marco over het bombardement op Hengelo, 75 jaar geleden. Daarbij vielen 112 Hengelose slachtoffers en kwam een onbekend aantal Duitse militairen om het leven. 112 Hengelose doden in twee dagen tijd. 

De bevrijding wordt gevierd op de dag dat Hengelo feest heeft rond het nieuwe stadskantoor: Hartstikke mooi natuurlijk, maar op welke datum denkt u dat het gaat gebeuren? Op 3 april. Laat dat nou net de dag van de bevrijding van Hengelo zijn. Alle steden en dorpen in Overijssel staan in april uitgebreid stil bij de dag dat ze precies 75 jaar eerder werden bevrijd.”

“Op 4 november onthullen we het eerste onderdeel van de Storkroute, hier voor de deur van Metropool. Het is een gedenkteken voor de April-meistaking van 1943. De staking begon bij Stork in Hengelo en verspreidde zich daarna over het hele land. Een paar honderdduizend Nederlanders legden het werk neer. Ongekend massaal verzet tegen de Duitse bezetter, het grootste burgerprotest tijdens de oorlog. En – achteraf gezien - een keerpunt in die oorlog.”

Bekijk de volledige column van Marco in de video hierboven.

Volledig scherm
Marco Krijnsen © Still uit de video

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.