Volledig scherm
Op 5 mei, nationale Bevrijdingsdaag, staat er onder andere een defilé van oude militaire voertuigen van Keep Them Rolling op het programma. © Carlo ter Ellen DTCT

Wél herdenking van bevrijding op 3 april in Hengelo

HENGELO - De officiële opening van het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde stadhuis is op 3 april, de dag dat het 75 jaar geleden is dat Hengelo werd bevrijd door de geallieerden. Volgens een gemeentewoordvoerder bijt dat elkaar niet.

Schrijver/journalist Marco Krijnsen sprak er maandagavond in een column tijdens het discussieprogramma Hengeloos Peil zijn verbazing over uit dat de opening uitgerekend op 3 april is gepland. 'Alle steden en dorpen in Overijssel staan in april uitgebreid stil bij de dag dat ze precies 75 jaar eerder werden bevrijd. Er trekt die maand een Vrijheidstour (van RTV Oost, red.) door de provincie. Maar die komt niet in Hengelo, want daar zijn ze druk met hun stadhuis', sneerde Krijnsen.

‘Volop aandacht’

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt de datum. Maar volgens hem staat de opening van stadskantoor en stadhuis de herdenking van 75 jaar bevrijding niet in de weg. „Er is volop aandacht voor beide aspecten.” De officiële opening is aan het einde van de middag, alleen voor genodigden. Op zaterdag en zondag zijn er activiteiten voor de inwoners van Hengelo.

Invullen

Hoe het programma voor de herdenking van 75 jaar bevrijding er precies uit komt te zien, kan de woordvoerder nog niet zeggen. „Dat zijn we nog aan het invullen.” Eerder maakte de gemeente al wel bekend dat er op de dag zelf, 3 april, een herdenking zal zijn met basisschoolleerlingen bij het oorlogsmonument naast het stadhuis. Op 24 april geeft de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso een Vrijheidsconcert in de schouwburg.

Oude voertuigen

Het programma voor 5 mei, nationale Bevrijdingsdag, vermeldt onder andere een defilé van oude militaire voertuigen van Keep Them Rolling, optredens van showorkesten en festiviteiten op de Markt.

De Vrijheidstour van RTV Oost doet op 3 april overigens wel Borne aan.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.