Bewoners uit Enschedese wijk 't Getfert hebben weinig te klagen

VideoENSCHEDE - Welke bewoners je ook spreekt in 't Getfert, iedereen zegt dat de mensen hier nog behulpzaam zijn voor elkaar. Maar er zijn ook ergernissen, over de veiligheid en kamerbewoning bijvoorbeeld.

Quote

"De Zuider­speel­tuin, waar je bomen vindt,/zo hoog, dat ze nog waaien zonder wind,/daar ging ik heen: ik vond het er niet fijn,/maar wou zo graag een echte jongen zijn"

Willem Wilmink

Bekende trefpunten in 't Getfert zijn Snackbar Trio en de Zuiderspeeltuin aan de Kuipersdijk, de 'huiskamer' van de wijk. Jong en oud komt in de speeltuin, van alle rangen en standen, vaak al generaties lang. Ook Willem Wilmink kwam er in zijn jeugd die hij doorbracht aan de Javastraat. Met tegenzin overigens, blijkt uit enige regels uit zijn gedicht.

Willem Rosier (73) is al 34 jaar vrijwilliger/voorzitter van de oudste speeltuin van Enschede. "'t Getfert is een leuke, gezellige wijk waar de mensen nog behulpzaam zijn voor elkaar", is zijn ervaring, "al merk ik wel dat de onderlinge tolerantie afneemt."

De speeltuin draait op vrijwilligers. Mensen uit de wijk komen graag naar de bingo, de seniorengym of de soos. Bij het samen eten op donderdag schuift elke week een man of dertig aan. Het Repair Café is eveneens een succes, ook deze woensdagmiddag zit de tent gezellig vol.

Zorgen

Toch maakt Willem Rosier zich soms zorgen. Hij woont aan de Kuipersdijk en ziet vrijwel dagelijks meerdere bijna-ongelukken. "Bij het zebrapad bij appartementencomplex Quatre Mains gaat het wel tien keer op een dag bijna mis. Laat de politie daar eens handhaven. Maar daar is geen tijd voor door al het schrijfwerk dat ze moeten doen."

Meer blauw op straat dus. En over straten gesproken: "Waarom staan hier altijd overal zoveel verkeersborden? De mensen letten er niet meer op." Het is volgens hem een van de redenen dat op de Kuipersdijk en in de zijstraten de verkeersborden met maximumsnelheid stelselmatig worden genegeerd. Daar maken de wijkbewoners zich zelf overigens in de meeste gevallen schuldig aan, stelt hij.

Quote

Waarom staan hier altijd zoveel verkeers­bor­den?

Willem Rosier

Sociale woningbouw

Sociale huurwoningen, een ander stokpaardje. "Waarom niet goedkoper bouwen in plaats van de huren almaar te verhogen en de mensen meer huursubsidie toeschuiven? De woningcorporaties hebben geld zat. Echte sociale woningbouw, die bestaat bijna niet meer. En waarom gebeurt het steeds dat in een oude wijk de mensen met de laagste inkomens bij elkaar worden geplaatst? Waarom niet iedereen door elkaar, jong en oud, invalide en gezond, hoog inkomen of uitkering?"

Toch is hij blij dat de oude arbeiderswoningen aan de Wooldriksweg, Atjehstraat, Getfertweg en Delistraat zijn afgebroken. Ze zagen er aan de buitenkant knus uit, maar er mankeerde zoveel aan dat renovatie duurder zou zijn dan nieuwbouw. "Het werd tijd dat ze er af gingen", vinden ook Jan (66) en Derry (63) Vermeeren die er pal tegenover wonen en nu al twee jaar op een kale vlakte uitkijken. "Op het laatst stopte de woningbouwvereniging er allemaal studenten en probleemgevallen in. Je voelde je niet altijd veilig meer, er gebeurde van alles."

Volledig scherm
Vrijwilliger Willem Rosier van de Zuiderspeeltuin: "Laat de politie eens handhaven op de Kuipersdijk." © Emiel Muijderman

Als de 90 nieuwe woningen er eenmaal staan zal de buurt in positieve zin veranderen, denken ze. Het echtpaar kent de wijk en haar bewoners goed. Ze runden ruim 20 jaar een groente- en fruitzaak aan de Kuipersdijk die toen nog een bloeiende middenstand had. Nu zitten ze al weer vijftien jaar in de bloemen en planten, waarmee vader en zonen Vermeeren op markten in Nederland en Duitsland staan. 

Dichtbevolkt, maar fijne wijk

't Getfert is een fijne wijk, zeggen ze. "Vlak bij de stad en met best veel groen." De huizen zijn overwegend karakteristiek en op leeftijd, hier en daar is nieuwbouw gepleegd, zoals in het Hofkwartier en het Perikplein. Sinds in 2016 de regels op het gebied van kamerverhuur vrijwel werden vrijgelaten, is een behoorlijk aantal huizen opgekocht door particuliere investeerders. Ook in 't Getfert is nogal eens gedoe over kamerverhuurpanden, zoals in de Billitonstraat . De wijk is met 6702 inwoners per vierkante kilometer toch al dichtbevolkt, de helft van de bewoners behoort tot de groep met het laagste inkomen.

De familie Vermeeren heeft geen last van buurtbewoners nu de afbraakwoningen tegenover hen zijn verdwenen. Ze willen nooit meer weg uit de wijk, al zijn er kleine frustraties. De parkeerchaos rond de Selimiye-moskee in de Atjehstraat bijvoorbeeld. Deze vrijdag staat de straat inderdaad vol met auto's. Wellicht zijn er vandaag meer bezoekers omdat deze week een moskeeganger is overleden. Parkeerplaatsen pal voor de moskee zijn afgezet met rood-wit lint. "De politie zie je nooit. Dat is al jaren zo", zegt het echtpaar Vermeeren.

Quote

De politie zie je nooit. Dat is al jaren zo

Jan en Derry Vermeeren

Voor de rest hebben ze helemaal geen last van de moskee, zeggen ze. "Ze houden twee tot drie keer per jaar een braderie, daar gaan we altijd graag naar toe. De moskee is de enige die zoiets organiseert voor de buurt."

Ze benadrukken dat 'de politiek' zich sterk moet maken voor het in stand houden van sociale voorzieningen als de Zuiderspeeltuin. En de veiligheid, zo vlak bij de stad? "Je kijkt tegenwoordig wel vaker om je heen. We houden de boel voor elkaar in de gaten. Als er een verdacht type door de straat loopt, waarschuw je elkaar. Daar hebben we geen buurt-app voor nodig. Het gaat gewoon via de tamtam."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.