Volledig scherm
Een verkiezingsdebat met buurtcommissies in het Balengebouw. © Reinier van Willigen

Enschedeërs: ga in gesprek met de politiek!

UitnodigingENSCHEDE -  Met een reeks van vijf debatten gaan De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente Enschede vanaf komende maandag op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. 

Alle veertien partijen die in Enschede strijden om de gunst van de kiezer doen mee. Met hen blikken we in het debatcentrum in het Balengbouw terug op de bijna voorbije periode en kijken we vooruit naar de komende vier jaar. 

Ik teken voor 80

Leidraad voor de verkiezingsdebatten zijn de thema's die onze serie 'Ik teken voor 80' - met de ambitie om de opkomst in Enschede te verdubbelen - tot nu toe hebben opgeleverd. Verslaggevers gaan de wijk in om te horen wat er echt leeft onder de Enschedeërs. Bewoners geven aan wat hen dwars zit, welke voorzieningen ze missen in hun wijk en waar ze zich groen en geel aan ergeren. We steken kortom, de thermometer in de wijk en dat levert ruim voldoende discussiestof op voor de verkiezingsdebatten.

Tot nu toe hebben we op basis van gesprekken met bewoners en wandelingen door de buurt zes wijken tegen het licht gehouden: Varvik-Diekman, De Bothoven, Velve-Lindenhof, Stevenfenne, Twekkelerveld en 't Getfert. En we legden ons oor te luister bij de Alevitische gemeenschap. De reeks verhalen uit de wijk gaat nog even door. Want ze leveren een schat aan informatie op.
Overal tekenen we heikele punten op en hengelen we naar de hete hangijzers. De roep om wijkcentra klinkt nadrukkelijk, de verloedering van de wijk is een aandachtspunt, net als de verkeersveiligheid en de afvalproblematiek. Een overal terugkerend onderwerp is de woningtoewijzing door corporaties en instellingen die zich ontfermen over kwetsbare groepen. Die toewijzing is toe aan een kritische herijking, oordelen bewoners.

Aandachtspunten

Algemene kritiek is eveneens dat het gemeentebestuur de afgelopen raadsperiode wel erg veel aandacht heeft gehad voor economische aspecten en het welvaren van de binnenstad. Ten koste van wat wel het sociale domein wordt genoemd: de kwetsbare groepen, het armoede- en toeslagenbeleid, de bijstand en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Al deze thema's staan op de agenda van de komende verkiezingsdebatten. 

Vanzelfsprekend vragen we de deelnemers naar een prognose van de verkiezingsuitslag. Gaat het politieke landschap in de 'hoofdstad van het Oosten' rigoureus veranderen nu nieuwkomers als DENK, Democratisch Platform Enschede en PVV voor het eerst meedoen en Liberaal053 een nieuwe poging doet? Of heeft de gevestigde orde het de afgelopen vier jaar zo goed gedaan dat ze nog vier jaar mogen doorgaan? En in hoeverre spelen zijn de verrichtingen van de landelijke partijen een rol bij de keus van de lokale vakbroeders?

Data

De aftrap is komende maandag met drie partijen: VVD (16.00 uur), DENK (17.00 uur) en CDA (18.00 uur). Woensdag 28 februari zijn aan de beurt Enschede Anders (19.00 uur), SP (20.00 uur) en Liberaal053 (21.00 uur). Een week later (woensdag 7 maart) gaan we in debat met Burgerbelangen (19.00 uur), Democratisch Platform Enschede (20.00 uur) en OPA (21.00 uur). Maandag 12 maart is het de beurt aan ChristenUnie (16.00 uur) en PvdA (17.00 uur). Precies een week voor de verkiezingen (woensdag 14 maart) komen GroenLinks (19.00 uur), D66 (20.00 uur) en PVV (21.00 uur) aan bod.

Aanmelden

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om zich in het debat te mengen. Aanmelden via: Concordia.nl/verdieping.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.