Volledig scherm
Marinus Gouma (links) en Gerrit Ansink in het park voor wijkcentrum Lumen. ,,De saamhorigheid is groot. Er is altijd wel iets, maar de mensen zien dat er wat gebeurt." © Annina Romita

'Enschedese probleemwijk Velve-Lindenhof is een prachtwijk geworden'

Ik teken voor 80ENSCHEDE - Ze kennen de wijk Velve-Lindenhof als hun broekzak. Marinus Gouma woont er z'n hele leven al in een Van Heekwoning aan de Noord Esmarkerrondweg. Hij is 64 jaar en secretaris van de wijkraad. En Gerrit Ansink, 'bijna 80'. Hij komt een halve eeuw geleden naar Velve, is jarenlang voorzitter van de wijkraad en schopt het vanwege zijn kordate optreden tot burgemeester van Velve. ,,Zo word ik nog wel eens aangesproken, ja."

Beiden zijn het erover eens dat Velve-Lindenhof de laatste tien jaar onherkenbaar is veranderd. Ten goede vooral. 'De Velve is een volksbuurt gebleven.'

Mirorellen

Het gesprek komt al snel op de geruchtmakende Mirorellen, eind vorige eeuw. Het begin van roerige tijden. De kleine wijk kent grote problemen. Met vijf coffeeshops die voor veel overlast zorgen. Bij een van hen is zelfs een schietpartij geweest. In een hoekpand aan de Lipperkerkstraat overnachten de prostituees die in een auto met open dak door de wijk rijden op weg naar hun werkplekken in panden aan de Lage Bothofstraat en Oostburgweg. Ansink: ,,In de wijkraad werd geklaagd over overlast, van bezoekers en auto's die met draaiende motor in de straat stonden."

De kamerverhuur draait goed, de panden in Velve-Lindenhof zijn goedkoop. Huisjesmelkers verhuren ze aan Polen en Russen. Bij mooi weer leeft Velve deels op straat, wordt er een biertje gedronken voor de deur. ,,Op een gegeven moment kwam Bennie Beuvink langs, de wijkagent. Hij kwam er gewoon bijzitten bij de speeltuin aan de Van Leeuwenhoekstraat. Dronk een pilsje mee. Beuvink was opgroeid met de wijk en kende iedereen", vertelt Ansink. ,,Kom daar nu nog maar eens om. Onlangs waren hier in de wijk kort achter elkaar zes inbraken in seniorenwoningen. De wijkagent heeft tegenwoordig drie wijken, waar hij maar een klein deel van de week aanwezig kan zijn."

Quote

Af en toe kwam de wijkagent er gewoon bijzitten en dronk hij een pilsje mee

Gerrit Ansink

Vogelaarwijk

Als wijkraadsvoorzitter loopt Gerrit Ansink met Haagse bewindslieden door Velve-Lindenhof, dat verloedert en kampt met forse problemen. Het levert de buurt tussen de Oliemolensingel, Oosterstraat, Gronausestraat en Noord Esmarkerrondweg weinig vleiende titels op: van probleemwijk tot achterstandswijk, van Vogelaarwijk tot aandachtswijk.

De Enschedese wijk krijgt VVD-minister Sybilla Dekker op bezoek en de PvdA-bewindslieden Ella Vogelaar en Eberhard van der Laan. Vogelaar is naamgever aan de 40 probleemwijken waar de afgelopen tien jaar miljoenen extra zijn geïnvesteerd. Enschede verruilt Mekkelholt/Deppenbroek dat aanvankelijk op de lijst van Vogelaar staat, voor Velve-Lindenhof, omdat daar echt wat aan de hand is.

De wijk doet er haar voordeel mee. Terugkijkend, zijn Gouma en Ansink blij met de extra aandacht voor hun wijk. ,,Klinkt misschien gek, want het is een negatief stempel. Maar het heeft Velve veel opgeleverd. Ik ben echt trots op de wijk. Het gaat de goede kant op", vindt Gouma. De grootste veroorzakers van de trammelant in de wijk zijn de coffeeshops geweest, vindt het tweetal. Die zijn verdwenen.

Volledig scherm
Marinus Gouma en Gerrit Ansink © Annina Romita

De renovatie is voltooid. De corporaties pompten 200 miljoen in sloop van honderden huizen, nieuwbouw, renovatie en een hulpverleningsplan voor werkzoekenden, opvoedkundige ondersteuning en mensen in de schuldsanering.

Transformatie

Een rondje door de wijk leert dat Velve-Lindenhof er weer bovenop is. Natuurlijk blijven er altijd ergenissen, weten Gouma en Ansink. De rotzooi in de voortuinen van met name de huizen aan de Van Leeuwenhoekstraat en de aanhangers met oud ijzer en andere troep zitten hen dwars. En er staan ook te veel afvalbakken in voortuinen. In het grootste deel van de opgeknapte wijk gaat het goed. De betrokkenheid neemt toe, ook onder de jeugd, stelt Gouma tevreden vast. "En de saamhorigheid is groot." Er is altijd wel iets aanstootgevends, maar de mensen zien dat er wat gebeurt, aldus Ansink. Hij en Gouma wonen niet meer in een achterstandswijk, luidt de conclusie. De probleemwijk van weleer is een prachtwijk geworden. Trots overheerst, daar maken beiden geen geheim van.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede 

 1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
  PREMIUM
  Video

  Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

  Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.
 2. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

  Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

  ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.