Volledig scherm
Lijsttrekkers, maar ook het publiek, werden uitgedaagd te reageren op de stellingen bij het Valentijnsdebat. © Frans Nikkels

Welke partijen willen wel met elkaar in Enschede?

ENSCHEDE - Een discussie op het scherpst van de snede werd het Valentijnsdebat woensdagavond niet. Maar in het eerste echte debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd wel duidelijk welke partijen een samenwerking wel zien zitten.

In de zaal achter café Vrieler was de liefdesverklaring bij aanvang van het Valentijnsdebat wellicht het meest interessante onderdeel. Met wie zouden de lijsttrekkers van de elf deelnemende partijen (PVV, OPA en Liberaal053 deden niet mee, laatstgenoemde omdat het debat 'vol' was) na de verkiezingen het liefst samen in een coalitie zitten?

'Progressieve' coalitie

Huidig wethouder en lijsttrekker van D66 Eelco Eerenberg zette de toon door de stellen dat hij 'met elke partij die vooruit wil' wil samenwerken. Een 'progressieve' coalitie dus. De contouren van een dergelijke coalitie werden vorige zomer al duidelijk in het debat over duurzaamheid. Daar spleet de huidige coalitie en wisten D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP elkaar naadloos te vinden.

Een wederzijdse liefdesverklaring voor de democraten kwam woensdag alleen uit het kamp van GroenLinks. De andere linkse oppositiepartijen lijken een voorkeur te hebben voor een 'sociaal blok' met daarin in elk geval PvdA, SP, GroenLinks en EnschedeAnders.

Warme gevoelens

De 'conservatievere' partijen in de huidige coalitie (BurgerBelangen, CDA en VVD) koesteren ook warme gevoelens voor elkaar. De VVD wil graag verder met de ChristenUnie, zolang er maar sprake is van een uitbreiding van de koopzondagen. De CU wil graag samen in een coalitie met het CDA.

Het Valentijnsdebat was een initiatief van de wijkraden Zuid-Oost en De Bothoven. Hoewel de zaal goed gevuld was, bleek het debat vooral aantrekkingskracht te hebben op andere lokale politici, in plaats van op inwoners uit de wijk. Tijdens discussies over veiligheid en de wijkbudgetten hielden de meeste partijen hun kruit droog. Bij het thema diftar ging het er iets feller aan toe, maar tot nieuwe inzichten kwam het niet. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.