Volledig scherm
Hammer in klederdracht van de streek waar hij werkt: Macau. De general manager van het Okura Hotel in de Chinese stad reist de wereld over om de kampioenswedstrijd van FC Twente live te kunnen meemaken. © Eigen foto

Hoteldirecteur vanuit Zuid-China naar kampioensduel FC Twente

VideoENSCHEDE - Niek Hammer stapte donderdagmiddag eerst op de ferry, en later in Hong-Kong op het vliegtuig om vanuit Macau naar Nederland te reizen. De reden: de 42-jarige directeur van het plaatselijke Okura-hotel wil maandag bij de kampioenswedstrijd van zijn club FC Twente zijn. Vrijdag landde hij in Nederland.

Drie jaar geleden vertrok hij voor zijn werk met zijn vrouw en drie kinderen voor het werk naar dit deel van China. „Maar mijn seizoenkaart heb ik nooit opgegeven. Die heb ik al 30 jaar. Zo sponsor ik de club nog een beetje.” Zijn laatste wedstrijd die hij in De Grolsch Veste bezocht was in augustus 2017. „Toen verloren we dik van VVV. Dat was ook de laatste keer dat ik in Nederland was.”

's Nachts op voor ‘bagger’

Ondanks de grote afstand en tijdsverschil heeft hij dit seizoen bijna geen wedstrijd gemist. „Ik stond elke vrijdagnacht om 2 uur op om die bagger te bekijken. Ik keek via een box met het FOX-abonnement van mijn vader in Enschede”, lacht Hammer, die het eigenlijk heel normaal vindt dat hij er maandag bij is. „Je kunt de man wel uit Twente halen, maar Twente niet uit de man.”

Hammer is vrijdagochtend geland in Nederland. Ruim op tijd voor de kampioenswedstrijd van maandag, maar ook als FC Twente onverhoopt vrijdagavond al kampioen wordt door een mogelijk verlies van Sparta tegen Helmond Sport. 

Hammer is niet de enige Tukker in het buitenland die uitkijkt naar de wedstrijd. Bekijk hieronder een video vol succeswensen van FC Twente-supporters over heel de wereld.