Volledig scherm
ADO Den Haag werd in 2003 voor eigen publiek kampioen tegen VVV. De wedstrijd zou oorspronkelijk in Venlo worden gespeeld. © Leo Vogelzang bv

In 2003 werd de kampioenswedstrijd omgedraaid

ENSCHEDE - FC Twente wil dolgraag in De Arena spelen, maar Ajax heeft daar geen zin in. In 2003 was er ook een patstelling naar aanleiding van een kampioenswedstrijd in de eerste divisie. Destijds werd het duel zelfs omgedraaid en werd ADO Den Haag kampioen in eigen huis. En dat terwijl het op papier een uitduel speelde.

De burgemeester van Venlo voelde zestien jaar niets voor een Haags feestje in zijn gemeente en verbood het duel in De Koel. Omdat ook uitwijken naar een andere dag geen optie was en er op korte termijn geen nieuwe datum kon worden gevonden, ging het duel naar Den Haag. 

8500 

De helft van de recette, na aftrek van kosten, was voor de Limburgers. Uiteindelijk kwamen 8500 mensen op het duel af, dat door Den Haag werd gewonnen.

De KNVB laat in een reactie weten dat ‘het een zaak is van Ajax en FC Twente’.  FC Twente wordt al de gehele dag overstelpt met aanvragen van supporters en sponsors die naar Amsterdam willen. Ajax blijft echter bij het standpunt dat het duel op het trainingscomplex De Toekomst wordt gespeeld. Daardoor kunnen slechts 185 FC Twente-fans bij de kampioenswedstrijd zijn. Vak-P heeft opgeroepen om vrijdag massaal naar de hoofdstad te reizen om daar een feestje te organiseren. De gemeente Amsterdam heeft nog niet gereageerd.

 1. Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

  Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

  Het kampioenschap heeft FC Twente uit alle hoeken van de voetbalwereld felicitaties opgeleverd. De opmerkelijkste huldeblijk kwam van een ‘oud-lid'. Eljero Elia, van 2007 tot 2009 twee seizoenen speler van de club uit Enschede, schreef een emotionele ‘brief’ op zijn instagram-account, waarin hij trots is speler van FC Twente te zijn geweest. ,,De steun van supporters kan spelers verder brengen, dat heb ik wel geleerd in Enschede.”
 1. Prominenten over kampioenschap: ‘FC Twente hoort in de eredivisie’
  PREMIUM

  Prominen­ten over kampioen­schap: ‘FC Twente hoort in de eredivisie’

  „Zo’n grote club, zo’n grote aanhang, natuurlijk hoort FC Twente thuis in de eredivisie”, zegt (inter)nationaal toparbiter Björn Kuipers. Als supermarkteigenaar viel het de Oldenzaler op hoe populair FC Twente ook in de eerste divisie was. „We hebben regelmatig acties rondom FC Twente. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het weggeven van kaarten voor thuisduels. Daar was in de eredivisie altijd al veel vraag naar, maar in de eerste divisie ging het net zo snel.” Of FC Twente bij meerdere jaren in de eerste divisie nog steeds zo gewild was geweest? „Dat durf ik niet te zeggen. Maar een snelle terugkeer is altijd het beste.” Kuipers zal FC Twente overigens ook komend seizoen niet fluiten. „Ik zou het prima kunnen, voor mij is het club A tegen club B. Maar hier in Oldenzaal hebben we heel veel FC Twentesupporters die dat misschien wat moeilijker kunnen scheiden. Eventuele discussie wil ik gewoon voorkomen.”
 2. Fotoreeks: Enschede in extase na titel FC Twente
  Fotoreeks

  Fotoreeks: Enschede in extase na titel FC Twente

  ENSCHEDE - FC Twente is voor de tweede keer gepromoveerd naar de eredivisie, na het gelijkspel tegen Jong AZ (0-0) en de nederlaag van concurrent Sparta tegen Jong PSV (2-0). De eerste keer gebeurde dat in 1984, ook nadat de club één jaar op een lager niveau had gespeeld. Destijds ging dat niet zoals nu gepaard met het kampioenschap; FC Twente eindigde als nummer twee in de competitie, achter MVV. Bekijk hier de mooiste foto's van de feestvreugde in Enschede.