Dochter van Winterswijkse verzetsheld Tante Riek is nu pas trots

WINTERSWIJK - In de eerste maand van het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren vertellen vier oorlogskinderen hun verhaal. In deze eerste aflevering Heleen Stevenson-Kuipers, dochter van verzetsheld Tante Riek.

Volledig scherm
Mevrouw H.T. Kuipers-Rietberg (Tante Riek). © NIOD

,,Eigenlijk heb ik een onbezorgde jeugd gehad. We speelden op straat en in de grote tuinen aan de Willinkstraat in Winterswijk. Ja, ook in de oorlogsjaren. Mijn ouders zaten diep in het verzet, maar daar heb ik niet zoveel van gemerkt. Tot 24 mei 1944. Volgens mij heb ik tussen de middag nog warm gegeten, mijn ouders zeiden niks. Toen ik later die middag thuiskwam van school was er niemand.”

,,Ik heb onderaan de trap heel hard om mijn moeder geroepen. Later nam een buurvrouw me mee. Kort daarvoor waren mijn ouders door een politieman gewaarschuwd dat ze zouden worden opgepakt. Ze zijn met de trein naar Arnhem vertrokken en ondergedoken in Bennekom. Een dag later werd ik naar een verpleeghuis in Arnhem gebracht. Daar werkten vriendinnen van mijn moeder.”

  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.