Volledig scherm
PREMIUM
Voetballer Mendes Moreira schudt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de hand tijdens de presentatie van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie. © ANP

Voetballer Mendes Moreira krijgt nog steeds van alles naar zijn hoofd geslingerd

RACISME IN HET VOETBALDoor wat hém overkwam, geeft het kabinet nu 14 miljoen euro uit om racisme in het voetbal aan te pakken. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira hoopt dat het werkt. ,,Er moet echt wat veranderen in de hoofden van mensen.’’

Op 17 november vorig jaar beleefde Excelsior-buitenspeler Ahmad Mendes Moreira (24) een loodzware middag. Bij een wedstrijd tegen FC Den Bosch werd hij uitgejoeld voor onder meer ‘kankerzwarte’, ‘kankerneger’ en ‘Zwarte Piet’. De wedstrijd werd stilgelegd en de beelden van de woede en het verdriet op het gezicht van Mendes Moreira haalden alle journaals.

Vanmiddag presenteerden het kabinet en voetbalbond KNVB een aanvalsplan - met twintig maatregelen - om racisme en discriminatie op het voetbalveld te beteugelen. Betere camera’s, zwaardere straffen en een campagne in het betaald voetbal én bij alle amateurclubs. Mendes Moreira was aanwezig bij de presentatie.

  1. Italiaanse viroloog walgt van paniekzaaierij rondom coronavirus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Italiaanse viroloog walgt van paniekzaai­e­rij rondom coronavi­rus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Sinds twee weken werkt ze zonder pauze, de directeur van het laboratorium voor Microbiologie in in Milaan die de tests op het coronavirus uitvoert. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zegt Maria Rita Gismondo dat Italië doet alsof het in staat van oorlog verkeert, maar dat het om niet veel meer dan een normaal griepvirus gaat. Er is volgens haar sprake van ‘een bombardement van berichten die angst aanwakkeren en voor collectieve hersenspoeling zorgen’.
  2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”